четвер, 16 лютого 2023 р.

Зустріч з "Росохацькою групою" в Скалі

Сьогодні побував на дуже цікавому заході в місті Скала-Подільська. Директорка ЗОШ І-ІІ ступенів Оксана Ундерко запросила учасників "Росохацької групи" - підпільної організації патріотичної молоді с. Росохач Чортківського району, яка діяла на початку 70-х років. До школи завітали четверо її членів: Володимир та Микола Мармуси, Петро Вітів, Василь Лотоцький.
Приїхав на зустріч і відомий історик Володимир Ханас.
В ці дні минає 50 років з дня їхнього патріотичного вчинку. У ніч на 22 січня 1973 року у Чорткові групою було проведено таку акцію: піднято чотири синьо-жовтих прапори і розвішено прокламації до 55-ої річниці проголошення Четвертого Універсалу Української Народної Республіки в Києві.
Учасники групи розповіли як все організовували і діяли.
Уявляєте, КГБ давно вже відзвітувало, що з українським націоналізмом покінчено, а тут в одному селі десять підпільників, і всі вони з однієї вулиці.
Покарання не забарилось. Всі вони зазнали репресій від каральних органів. Але, як зазначив один з учасників, ні про що не шкодують.
Дуже гарний приклад патріотизму для сучасних школярів, яким, напевно, важко уявити, що були часи, коли за піднятий національний прапор отримували роки ув'язнення. А скільки людей було репресовано в срср без будь-якої причини.
Цікаво, що в цій школі навчаються дві онуки одного учасників підпілля.
В селі Росохач побував влітку минулого року під час велотуру по Чортківщині, але фотозвіт про село буде пізніше. Як з'ясувалося, за селом, у лісі зберігся маєток Лянцкоронських, фото якого в мене немає. Тож весною завітаю в село ще раз. Один з учасників нинішньої зустрічі люб'язно запропонував свої послуги гіда :-)

Немає коментарів:

Дописати коментар