середу, 12 квітня 2023 р.

Краєзнавчий екскурс "Тернопіль.Віхи історії".


З нагоди відзначення 483 - ї річниці від Дня заснування міста Тернополя в нашій бібліотеці відбувся краєзнавчий екскурс "Тернопіль. Віхи історії ". 

15 квітня, Тернопіль святкує свій День народження. Саме цим числом у 1540 році датується перша писемна згадка про наше місто.

Вперше Тернопіль згадується 15 квітня 1540 року, коли польський король Сигізмунд I видав краківському каштелянові, великому коронному гетьману Янові Амору Тарновському, грамоту на заснування міста та володіння землею навколо нього.

15 квітня – символічна дата в історії Тернополя. Так навіть названа вулиця у спальному районі міста. Вулицю на масиві “Сонячний” назвали в пам’ять про події Другої світової війни. У цей день місто звільнили від фашистів.

А от про інше значення дати 15 квітня в історії міста за радянських часів ніхто не говорив. У варшавському архіві зберігся документ, який свідчить, що 15 квітня 1540 року – день заснування Тернополя чи правильніше Тарнополя.

Модераторами заходу були:

- Юрій Петрик – історик, вчитель історії, керівник краєзнавчого гуртка мистецька школа –ліцей №21

- Олена Лайко –поетеса, журналіст, понад сім років у прямому ефірі однієї з тернопільських радіостанцій вела щоденну авторську програму «Чого хоче жінка», збірка оповідань «Якби не він, якби не вона».

 Олена Лайко свого часу співала блюзові композиції, а також є авторкою більшості пісенних хітів, які виконує Оксана Пекун.

авторська збірка «Історії, розказані місту» або «Про Тернопіль – з любов`ю».

На захід завітали учні 9-В класу ТЗОШ №23 з класним керівником Іриною Ішкірою, та бібліотекар Мистецького ліцею №21 ім.І.Герети Марія Гаврон.Екскурс в історію Тернополя був дуже цікавий і пізнавальний.Дякуємо  Юрію Петрику за презентацію, яку він підготував, дізнались багато нового,Олені Лайко за її цікаву розповідь та декламацію своєї поезії.

БІБЛІОМІКС: Краєнавчий екскурс "Тернопіль.Віхи історії".:   

Немає коментарів:

Дописати коментар