неділю, 14 серпня 2011 р.

У Тернополі «Мова об’єднала» німців та українців


Тернопільські школярі вчили німецьку мову в літньому таборі у рамках Міжнародного проекту «Мова об’єднує». Тривав він у нашому місті два тижні. Відвідували школу учні середніх і старших класів. Проект розроблений для сиріт і дітей із соціально-незахищених сімей, розповідають його волонтери з Австрії та Німеччини. Проте, цього року, кажуть гості з-за кордону, фінансування проекту зменшилося у зв’язку з економічною кризою. Австрієць Гєрхард Лєхнер не падає духом: «Сейчас мы живем здесь в общежитии. Раньше мы жили в гостинице. Честно говоря, разница – небольшая: здесь была только холодная вода. Но это была не трагедия. Это всё нормально, в принципе. Было очень хорошо. Значит, цены для нас упали. Вообще мы ничего не получим. Значит, мы это сделаем бесплатно, конечно».
Для тернополян участь у проекті – не лише нагода вдосконалити знання німецької, а й розширити свій кругозір і знайти нових друзів.
Тернополянка Надія Бобчук для себе отримала тільки позитив: «Я займаюся з вчителькою, яка мені порадила цей проект. І я з радістю прийшла сюди. І я дуже рада, що я тут була, познайомилася з дуже гарними людьми, дуже гарними друзями, і трошки підівчила німецьку мову, тому що це спілкування з «живими» німцями. Це є дуже великий досвід. І так, як я була в Німеччині, і до мене ще приїде німкеня, це мені дуже важливо».
Тернополянин Остап Сатурський теж задоволений: «Знання в мене з німецької покращилися. Крім мови, я ще для себе знайшов друзів, познайомився з німцями. І надіюся, що це не в останній раз».
Проект «Мова об’єднує» діє в кількох містах України, а також Австрії та Німеччини. Відповідно, в кожного з волонтерів уже є улюблені місця за кордоном.
Гєрхард Лєхнер: «Мне нравится, не только мне, нравится Тернополь, потому что, мне кажется, в принципе, это не самый богатый город Украины, точно. Но это весёлый город, в принципе. Это зелёный город, весёлый город. Это озеро, центр и т.д. Люди такие открытие, что нам всегда весело приезжать ещё раз и ещё раз».
На завершення літньої школи волонтери організували дітям прощальний сюрприз. Юні тернополяни також не залишилися осторонь. Вони подарували іноземцям сувеніри на згадку про Тернопіль та Україну. В останній день табору учні та педагоги провели олімпіаду, поспілкувалися досхочу та поспівали пісень німецькою та українською.

Немає коментарів:

Дописати коментар