середу, 23 травня 2012 р.

Проходить всеукраїнська конференція по е-демократії


Завершився перший день роботи всеукраїнської конференції «Електронна демократія в Україні: регіональний вимір», яка проходить 23 – 24 травня 2012 року в м. Чернігові.
Відкриваючи конференцію, Наталія Дрозд, керівник Центру «Доброчин», зауважила, що тематика заходу є актуальною, адже вона піднімає таке важливе питання, як налагодження діалогу та партнерських відносин між владою та громадянами, зокрема, і в електронному просторі.

Про важливість розвитку демократії та громадського суспільства, діалогу між суспільством та владою, було зазначено у виступі Віктора Ляха, президента Фонду Східна Європа.
Марина Ставнійчук, радник Президента України, звернулась до учасників конференції через офіційний лист, в якому зауважила, що подібні проекти дуже важливі і в запобіганні корупції, а також сприяють демократичних засад суспільства.
Валентин Мельничук, заступник голови Чернігівської обласної ради доповів про досягнення у сфері  взаємодії громадськості та влади.  Він зазначив, що « … в цьому році ми спільними зусиллями побудуємо вільне електронне середовище для двостороннього зв’язку депутатів та виборців».
З вітальним словом до учасників конференції також звернувся заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко. Аналізуючи регіональний аспект сприяння розвитку громадянського суспільства у Чернігівській області за два останні роки, він розповів про успішну практичну діяльність Громадської ради при обласній державній адміністрації.
Лаурі Лепік, Надзвичайний та Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні наголосив на важливості співпраці між Україною та Естонією, а також запропонував поділитись досвідом: «Ми готові ділитись досвідом Естонії та сприяти розвитку демократії в Україні, оскільки в нас вже давно працює система електронного парламенту». Він також зауважив, що йому подобається філософія держави Естонія: « … влада працює без посередників, а напряму з громадою». Посол також подякував Центру «Доброчин» за співпрацю та просування демократичних цінностей в Україні.
Вітання від міського голови та депутатського корпусу передав учасникам конференції Олег Шеремет, секретар Чернігівської міської ради.
Під час пленарних засідань учасники мали змогу ознайомитись, обговорити та обмінятись думками стосовно найкращого міжнародного, національного та регіонального досвіду е-врядування та е-демократії. Результати, які були представлені учасниками конференції, демонструють, що в Україні громадяни вже можуть використовувати наявні електронні платформи та ставати активними учасниками процесу формування політики, надавати зворотній зв‘язок та проявляти власну громадянську позицію.
Завтра, 24 травня, учасники будуть обговорювати участь громадян у виробленні місцевої політики, а також дискутувати з таких питань, як здатність технологій Інтернету бути знаряддям ефективного впливу на владу, та можливість рівноправного партнерства між владою та громадянами. 
Тернопільщину на конференції предсталяють депутат Тернопільської міської ради Михайло Окаринський та громадські діячі Василь та Володимир Ханаси

Немає коментарів:

Дописати коментар