вівторок, 25 грудня 2012 р.

Свавілля міліції у Тернополі

21 грудня близько 22.00 у барі “Коза” стався дивний інцидент. Міліціонери жортоко скрутили п’ятьох молодих відвідувачів закладу, декому набризкали балончиками у обличчя та завезли відділок, де тримали їх у камері до ранку.
Як пояснили у міліції — заарештували учасників бійки, яка була у цей день у барі. Втім свідки запевняють — 21 грудня у “Козі” ніхто не бився. Ось що розповідають хлопці яких затримали.

Мирослав, 19 років:
Я відпочивав у “Козі”, коли побачив, що мого друга Гєну кудись тягнуть міліціонери у формі “Беркуту”. Я підійшов запитатися що сталося, хто вони такі і куди тягнуть хлопця. На що один з міліціонерів сказав до мене - “ти йдеш з нами”. Я здивувався і спитався на якій підставі і чого я маю з ним йти. Попросив представитися. Та замість відповіді отримав у обличчя цівку газу із газового балончика. Після цього мене повалили на землю і одягли наручники. Обличчя пекло дуже сильно, але міліціонери не лише не допомогли, а й копали ногами по нирках. Врешті мене разом з іншимми хлопцями запакували у міліціейський “бобик” і повезли у наркодиспансер — перевірти чи є алкоголь у крові. Ми відмовилися від перевірки і нас повезли у відділок. Там у нас не брали ніяких пояснень. Самі склали протокол, у якому написали наче ми буянили і порушували громадський спокій і сказали підписати. Ми звичайно не підписали. Випустили нас близько 9.30.

Андрій, 22 роки:
Я взагалі не вживаю алкоголю і в той вечір у “Козі” був цілком тверезим. У ніякій бійці участі не брав. Сидів пив чай. Тоді побачив, що мого знайомого забирає міліція за те, що він знімав їх на мобільний. Я підійшов запитатися у чому справа. Я не матюкався і не поводився грубо — казав, що у нас вільна країна і ми можемо вільно знімати у громадському місці. Та міліціонер думав інакше. Один з них, який був найнижчого росту сказав - “Ти нам краще дорогу не переступай. А то тобі гірше буде”. Через хвилину я вжу був у наручниках. Гєгну забрали також. Повезли в наркодиспансер а потім у відділок. Посадили у камеру з якимись страшними типами — вони були всі у татуюваннях і казали що лише недавно вийшли з зони. Арештували нас чотирьох і ще одного хлопця - Андрія, якому було всього 17 років. Але в третій годині ночі його випустили — за ним приїхали батьки.


Артем, 19 років:
Я не буянив, не бився, не чіпав нікого. До міліції говорив ввічливо і без матюків. Натомість вони поводилися грубо і жорстко. Виходить тепер будь яке взернення і заувадення міліціонерам це є злісна непокора? За що провів ніч у відділку не знаю. Раніше не доводилося ніколи такого пережити. У понеділок були на суді, але слухання перенесли. Ми будемо подавати зустрічний позов на неправомірні дії парцівників міліції. Таке може статися із кожним.

Свідком затримання разом з іншими відвідувачами закладу стала 18-річна тернополянка Лілія. Дівчина намагалася знімати усе це на мобілку:
Хлопців покалали на землю надворі, там де літній майданчик закладу. Їх били руками й ногами. Я намагалася зняти це на мобільний, але один з міліціонерів вибив мені телефон з рук і наказав не знімати. Хлопцям набризкали балончиком у очі. Балончик був дуже їдкий. Хоч на мене газ наче не потрапив, очі пекли та сльозилися все одно. 


Ось як пояснили міліціонери ти, що відбулося цієї ночі на своєму офіційному сайті:
“На інтернет-сайтах було поширено інформацію, що у Тернополі в ніч з 21 на 22 грудня біля бару «Коза» відбулась бійка між кількома невідомими людьми. Дійсно, повідомлення про дану сутичку надійшло до чергової частини Тернопільського міськвідділу міліції. На місце події прибула слідчо-оперативна група та працівники спецпідрозділу міліції «Беркут», які затримали у барі п’ятьох учасників конфлікту. 
На даний час правоохоронці проводять заходи щодо встановлення всіх осіб, причетних до даного інциденту. Окрім цього, вище вказані особи вчинили непокору працівникам міліції, за що Тернопільський міськрайсуд притягнув їх до відповідальності за статтею 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення.”
Але свідки стверджують — ніякої бійки у цей вечір не було.
Ігор Мамус, співвласник бару коза:
“У цей вечір жодної бійки у “Козі” не було і. Це можутьпідтвердити багато свідків. Цікаво, що на наступний день після інциденту в мережі з’явилося відео з відзнятою на мобільник бійкою у “Козі”. Однак це відео було відзняте ще 18 грудня — тоді, як це не прикро, при вході в бар і справді був такий інцидент. І його бачили багато свідків. Але тоді міліція чомусь не приїхала. Жоден із затриманих хлопців стосунку до цієї бійки не мав. 
У цей вечір у “Козі” міліціонери були ще приблизно з 20.00. Правоохоронці з відділу по боротьбі з економічною злочинністю прибули до нас начебто перевіряти алкоголь. Показали документи — мовляв шукають сурогатну горілку. Видавати їм наш алкоголь ми, без відповідних документів відмовилися.Згодом у заклад прийшли міліціонери у формі патрульних. Чому вони кинулися бити та арештовувати наших відвідувачів я не знаю. Але це виходить за всілякі рамки — люди мають право безпечно культурно відпочити в будь-якому закладі не боячись, що їх поб’є та заарештує міліція. 

Пояснення міліціонерів щодо перевірки на офіційному сайті обалсної міліції:
“ Днями на сторінках декількох інтернет-видань з’явилася інформація про неправомірні дії працівників міліції в одному з популярних розважальних закладів міста. Дописувач стверджував, що співробітники органів внутрішніх справ безпідставно увірвалися до приміщення бару в центрі міста. 
За даним фактом було проведене службове розслідування. В результаті з’ясувалося, що оперуповноважені сектору Державної служби боротьби з економічною злочинністю Тернопільського міськвіддділу діяли в межах закону. Міліціонери проводили слідчі дії по кримінальному провадженні, порушеному за ознаками злочину, передбаченого частиною 1 статті 199 Кримінального кодексу України. 
Зайшовши до розважального закладу, правоохоронці пред’явили адміністратору свої службові посвідчення та відповідну документацію, пов’язану з їхнім візитом. Жодних дій, які дописувач вважає протиправними, міліціонери не вчиняли.”

Хлопці готові давати інтерв’ю пресі та телебеченню. 
Контактна особа: Ігор Мамус. 050-377-35-26

Немає коментарів:

Дописати коментар