неділю, 9 грудня 2012 р.

Відкриття дебатного клубу «ДеБАТЛ»


 8 грудня в приміщені кінотеатру «Перемога»  відбулася «битва словами», саме під таким гаслом, можна вважати пройшли ігри в дебати між студентами Тернополя. Організатори даного заходу Роман Собко та Марія Загірська ТММГО «Файне місто». Істина – центр уваги усіляких суперечок. Але щоб побачити ту істину, її потрібно відшукати, добитися, переконати в ній більшість. Тож саме це і робили учасники турніру.
Проект "ДеБАТЛ", стартував дещо швидше, почалося все з ігор між студентами в їх університетах. Повноцінна робота розпочнеться з 12-13 грудня, коли у визначений час і місці будемо дебатувати на актуальні теми та проблеми суспільства, паралельно розробимо план тренінгових заходів по навчанню ораторського мистецтва, самопрезентації та лідерства, як основних характеристик яскравого переможця в дебатах!

Основними цілями, які організатори поставили перед собою в розробці такого роду проекту в м. Тернополі є активізація міста як інтелектуально-розважального центру при цьому покращивши ораторські здібності, виховавши молодь відповідно до гуманних цінностей, і звичайно підтримати ідею проекту «Тернопіль - студентська столиця»!
Гостями заходу були Круть Микола Миколайович, Максим Черкашин, Іван Омельян, Рустам Ергешов, Роман Довгошия та Василь Ханас, які водночас були суддями. Вони оцінювали  учасників за такими критеріями: вмінням переконувати, відповідність ролі, ораторські здібності та аргументація.
Учасниками були студенти таких університетів: ТНЕУ, ТНПУ, ТНТУ та ТІСІТ. Команди сформувалися попередньо по двоє чоловік, відповідно з кожного вузу було 4 команди (8 учасників) і разом 32. Ігри проводилися в два тури, перший тур включив 2 гри, де брали участь усі 32 учасники (4 столи, по 8 студентів), так з кожного столу будо відібрано кращу команду для фіналу. Ігри в дебати проводилися за британською системою. Ціллю учасників було командно відстояти свою позицію, яку ми методом жеребкування вибирали перед самою грою (тобто команда буде Опозицією чи Парламентом). При цьому збагатитися різними аргументами, можливо змінити свої погляди і просто цікаво з користю для самих себе провести час!
Тож у суботу в дискусійно-інтелектульному клубі «ДеБАТЛ» були порушені такі теми: «Нічні клуби – спосіб відпочинку чи деградації», «Система освіти вищих навчальних закладів - можливість успіху в майбутньому чи застарілий механізм минулого?» та «Молодь до влади – необхідність». Найбільшого обговорення набула тема молоді та влади, студенти зуміли розмежувати як плюси так і мінуси такої суперечки.
Щодо переможців ними стали студенти ТНПУ, історичний факультет: Баран Богдан та Фурман Микола, вони отримали грамоти за перші місця, статуетку Феміди та книгу від С. Надала з підписом. Інші учасники отримали грамоти, блокноти та зошити за участь. Усіх учасників зацікавила гра, вони з користю для себе провели час, здобули досвід і долучаються до дебатувань щотижня. Студенти Тернополя вкотре підтвердили свою багатогранність, здатність добиватися кращого, небайдужість до теперішнього і відповідно майбутнього.



Немає коментарів:

Дописати коментар