середу, 14 листопада 2012 р.

Порушення на виборах були системними


 14 листопада об 11 годині в конференц-залі готелю «Тернопіль» відбулася прес-конференція «Виборча кампанія 2012: голосування і фальсифікації волевиявлення». Ініціатором зустрічі виступив керівник проекту,  спостерігач від коаліції "За прозорі вибори" Володимир Ханас. Захід відбувся в рамках проекту ТМО "Нівроку" та коаліції НУО "За прозорі вибори", «Залучення молоді до активної участі у виборах та протидії порушенням під час їх проведення в Тернопільській області».

         «Фальсифікації відбулися успішно – виборам вони не завадили, - жартома почав прес-конференцію керівник проекту ВолодимирХанас, який також відзначив активність громадських спостерігачів від коаліції «За прозорі вибори», проінформував, що коаліція працювала у тісному контакті з колегами по всій Україні та за кордоном, а з результатами фіксації порушень можна ознайомитись на інтерактивній карті http://maidanua.org/vybory2012/ , за хештегами у Твіттері та у групі на Фейсбуці «За прозорі вибори».
Пан Володимир також зазначив, що на переконання команди «За прозорі вибори» порушення на парламентських виборах в Україні мали масовий  характер.  Системно використовувався адміністративний ресурс для підкупу виборців, і для маніпуляцій, коли певним кандидатам приписували здобутки, які були здійснені за рахунок державного бюджету, тобто за кошти платників податків – ремонт доріг, комп`ютеризація класів у школах, спорядження дитячих майданчиків тощо.
На думку команди проекту “Майдан Моніторинг: Вибори-2012”, очевидні системні порушення було виявлено і в день голосування. На більшості виборчих дільниць на порушення запізнілого рішення ЦВК, не було вивішено таблички, що в кабінах для голосування не відбувається відео спостереження, хоча до цього зобов’язала комісії ЦВК. На більшості  дільниць громадян не ознайомили з протоколами підрахунку голосів. Всі ці факти свідчать про загальну тенденцію до спотворення  вільного формування волевиявлення. «Абасолютно підтримую думку Наталії Зубар про те «Чи вважати ці факти такими, що істотно вплинули на результати виборів – мають вирішувати спостерігачі,  в разі потреби – суди, а в остаточному підсумку – саме суспільство»   - завершив Володимир Ханас.
Голова ТММГО «Файне місто» та співкоординатор коаліції «За прозорі вибори» Рустам Ергешов підкреслив, що молодь активно долучилась до процесу виборів. Звичайно, нас сприймали по-різному. Будучи на різних округах нашої області, ми виявили не один факт порушення. Це і пряма агітація на виборчих дільницях, відсутність оголошень про проведення відеозйомки. Також одна людина намагалась проголосувати на столі ДВК. Це, мабуть, ті порушення, на які варто було б акцентувати увагу.
         Ігор Білик, спостерігач від НУО «За прозорі вибори» та організатор молодіжної ініціативи «Депутат звітує» звернув увагу на систематичні порушення, які стосувалися попереджень про ведення відеозйомки та забороненої політичної агітації у день виборів, котра масово була розповсюджена по всій області. Окрім того,  було зупинено видачу бюлетенів без наявних документів та спроби проголосувати поза кабінками. Також було зазначено необхідність моніторингу діяльності депутатів ВРУ від Тернопільщини та депутатів місцевих рад.
«Залишається актуальним питанням, щодо звітності депутатів місцевих рад(на відміну від міського голови С.В. Надала), тому і була створена молодіжна ініціатива «Депутат звітує», - продовжує І.В. Білик – ми прагнемо досягти прозорості та публічності роботи місцевих рад та депутатів ВРУ від Тернопільщини.» Алгоритм роботи молодіжної організації пообіцяв озвучити після прийняття ними присяги. Для ефективної роботи будуть використовуватися як наявні ресурси (наприклад сайт «Твій місцевий депутат») так і новостворені групи у фейсбуці, твітері, вконтакті тощо.
Про проведення виборів закордоном повідомив Іван Марчук, що там мали конституційне право на голосування 424 536 чоловік, а проголосувало лише 20 422, тобто лише 4,81%. Така явка – це фактично бойкот виборів самими мігрантами, що є прямим наслідком брутальної дискримінації їхнього виборчого права. Для мігрантів не було створено належних умов для участі в голосуванні, недостатньої кількості виборчих дільниць у країнах, неможливість проголосувати за кандидатів в округах. Також мали місце проблеми вчасного надходження запрошень для голосування. Практично у всіх дільницях за кордоном трапилися випадки, коли люди не могли проголосувати, через не включення їх у виборчі списки, хоча ДВК вчасно відправляли їхні документи до ЦВК. ЦВК подало лише загальну інформацію по кількості громадян, котрі голосували за ту чи іншу партію. Також відсутня інформація в розрізі по країнах. Інформація на сайтах посольств, в основному, з анонсом майбутніх виборів і лише на поодиноких сайтах є інформація по результатах голосування.

Немає коментарів:

Дописати коментар