вівторок, 23 квітня 2013 р.

Генплан Тернополя відкривають. У містах області генплани практично недоступні



16 квітня о 13 год.  в сесійній залі Тернопільської міської ради відбулась презентація Генерального плану м. Тернополя, меж парків, історико-архітектурного опорного плану міста, екомереж та інвестиційної карти міста.
Участь в прес-конференції взяли:
Сергій Надал - міський голова Тернополя;
Василь Бесага - начальник управління містобудування, архітектури та кадастру;
Віктор Кібляр - начальник відділу земельних ресурсів;
Юрій Дейнека - начальний управління стратегічного розвитку міста;
Олег Соколовський - заступник начальника управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології, начальник відділу благоустрою та екології.
Василь Ханас - громадський діяч, керівник проектів АЧЦ,


 «Основа Генерального плану міста, за словами міського голови Сергія Надала, була прийнята ще в 2010-му році. Наразі фахівці проектного інституту «Дніпромісто» та юристи міськради працюють над тим, щоб зняти гриф ДСК – для службового користування з основних розділів Генплану. Очевидно, що ту частину, яка стосується мереж все ж не можна буде оприлюднити, бо вона стосується безпеки міста в цілому,- стверджує прес-служба Тернопільської  міської ради.
«Генеральний план Тернополя пройшов державну експертизу, наразі фахівці допрацьовують окремі його розділи. З тими розділами, котрі вже є, можна ознайомитися на сайті – ця інформація у вільному доступі. В міру доопрацювання інформація доповнюється. Генеральний план – це об’ємний документ, понад 500 сторінок, який передбачає як текстову, так і картографічну частину. Цей документ визначає можливості проведення будівництва, межі територій та їх призначення», - зазначив міський голова Тернополя Сергій Надал.
«В такі стислі терміни жодне місто не оприлюднювало Генплан. Якщо зважати на затвердження державними органами і повноту документа, то ми фактично в цьому плані можемо вважатися першопрохідцями», - продовжив він.
16 квітня у міськраді презентували історико-архітектурний опорний план міста, межі парків, екомережу та інвестиційну карту міста.
На сьогоднішній день проводиться спільна робота міськради з інститутом «Дніпромісто» для визначення так званих «червоних ліній». Дана робота буде завершена до кінця травня і затверджена на сесії міської ради в червні.
Комплексне завершення Генплану та його повна презентація й оприлюднення з усіма існуючими розділами планується на липень.
Центр міста – під охороною
Історико-архітектурний опорний план визначає центральну частину міста та об’єкти, що мають історико-архітектурну цінність. Визначено даним розділом як межі забудови, так і поверховість будинків та стилістику. Розроблена і локальна межа – історичні пам’ятки на «Новому світі» та у Старому парку.
Таким чином відтепер забудова центральної частини міста є практично неможливою, для здійснення будь-яких робіт потрібно буде отримати спеціальні дозволи чи не усіх контролюючих органів Тернополя.
 Парки Тернополя уже мають свої межі, на черзі – найбільший парк «Загребелля»
Межі парків «Топільче», Національного відродження та Шевченка чітко визначені у Генплані міста. Кожен парк пройшов держекспертизу. Погодження давали управління екології та Держкомзему в місті Києві.
Це говорить про те, що в межах парків не може бути будівництва, за винятком рекреаційних об’єктів. Ті об’єкти, які будуються сьогодні, не є в межах парків. Дозвіл на їх будівництво видавався ще в 2010-му році, проте і ці будівлі були враховані при складанні Генплану.
Межі парків у Тернополі були встановлені вперше за 20 років. Наразі йде робота над встановленням меж найбільшого в Тернополі парку – «Загребелля».
На вулицях міста буде «мобільне» озеленення
Затвердження екомережі стало ще одним розділом Генплану міста. Складається вона з трьох ядер: тернопільських Чагарів, парків «Загребелля» та Національного відродження. Екологічним коридором, що з’єднує Тернопіль з Україною, є річка Серет та озеро.
Для озеленення міста сьогодні використовується так зване «мобільне» озеленення. Декоративні дерева висаджуватимуть у величезні вази, які на зиму забиратимуть. Таку альтернативу запропонують громадським організаціям, які звертаються з проханням посадити дерева вмісті. Кожен такий вазон міститиме табличку із зазначенням власника.
Цьогоріч таке озеленення робитимуть на мосту біля політехнічного університету, по вул. Валовій та Сагайдачного. Здійснюватимуть його за єдиною формою та єдиним стандартом на кожній з вулиць.
На Руській саджатимуть каштани, замість старих тополь у парку – катальпи.
У міськраді переконані, що робити з парків ліси недоцільно. Краще проводити озеленення там, де його нема або де його потрібно підсилити. До того ж, переконують комунальники, це стане значною окрасою міста. 
Інвесторам пропонують зробити в Тернополі багатоповерхову паркову та реконструювати стару будівлю в центрі
16 квітня також була презентована електронна інвестиційна карта Тернополя. Вона складена на основі рішення міськвиконкому, яким визначені 26 об’єктів, з якими працюватиме міська рада у 2013-му та наступних роках. Сьогодні було презентовані два проекти – багатоповерхову парковку на вул. Спортивній та реконструкцію будинку на бульв. Шевченка, 21 — які будуть пропоновані приватним інвесторам. Це інвестиційні пропозиції, під час детального втілення яких вони стануть повноцінними інвестпроектами. Реалізація цих ідей узгоджуватиметься з інвесторами та громадськістю.
Кожного місяця Управління стратегічного розвитку додаватиме від 3 до 5 нових інвестиційних пропозицій.
Із ситуацією в області ознайомив керівник проектів Адаптаційного чоловічого центру Василь Ханас, котрий здійснював  моніторинг доступу до генеральних планів міст Тернопільської області. Один із етапів моніторингу був пошук  інформації  на сайтах міських рад. Так  із 18 міст Тернопільської області лише 7 мають власний  сайт, і тільки  частину генплану м. Тернополя можна переглянути через інтернет.
Наступний етап моніторингу передбачав надсилання інформаційних запитів. 7 міських рад відмовили у надані такої інформації, аргументуючи свою відмову тим,  що генеральний план міста знаходиться або в Управлінні містобудування та архітектури Тернопільської обласної державної адміністрації,  або ж в  місцевій районній адміністрації, хоча він має знаходитися у приміщенні міської ради. Це Борщівська, Копиченецька, Зборівська, Лановецька, Скалатська, Підгаєцька, та Шумська міські ради.
Заліщицька міська рада та Монастирська не надали відповіді на жодний із двох запитів тому  були направлені зверенння  у прокуратуру. Через певний час надійшла  відповідь із прокуратури Монастириського р-ну, із сканами генерального плану. Відповіді із Заліщицької прокуратури чекаємо досьогодні.
 
5 міських рад заявили що генплан у них незатверджений або відсутній взагалі,  це міста: Бучач, Хоростків, ,Кременець, Почаїв, Теребовля.
Про відкритість генплану заявили: Бережани (котрі хотіли оплату послуг), Збараж та Тернопіль (котрі запросили у управління містобудування, архітектури та кадастру. 
Із генеральним планом м.Тернопіль можна ознайомитись на сайті міської ради http://rada.te.ua/normativnie-dokument/proekt_generalnogo_planu/

Немає коментарів:

Дописати коментар