вівторок, 20 червня 2017 р.

У Тернополі відбувся Антикорупційний форум

17 червня у готелі “Авалон” відбувся Тернопільський антикорупційний форум, де зібралися не лише громадські активісти з різних куточків України, але й народні депутати, представники НАБУ та місцевої влади. Усе для того, щоб розповісти про найуспішніші практики, налагодити діалог між громадськими діячами різних сфер та поділитись сучасними інструментами  для запобігання і боротьби з корупцією. Організували подію Центр громадського контролю “ДІЙ!” спільно із коаліцією ГО “Тернопільський центр реформ”.


Локальні наслідки імплементації антикорупційних реформ

На першу панельну дискусію “Антикорупційна архітектура України: національний порядок денний” представники громадських організацій національного рівня розповіли про стан антикорупційних реформ та досягнення за останніх 3 роки після Революції Гідності. У просторому конференц-залі одразу після вітального слова Василя Томчишина – координатора центру «ДІЙ!» у Тернополі, спікери взялися ділитися досвідом власних напрацювань в антикорупційній сфері. Вступне слово надали Олександру Лємєнову – менеджеру та експерту антикорупційної групи Реанімаційного Пакету Реформ. Після короткого вступу він передав слово своїй колезі - Вікторії Козаченко – спеціалісту з інституційного розвитку проекту «Прозорість та доброчесність публічного сектору» ПРООН. Вона, у свою чергу, відзначила найважливіші досягнення в антикорупційному напрямі.

«Найголовніше – це прийняття законодавчої бази, тобто та конституційна основа, яка робить діяльність громадських організацій в антикорупційній сфері більш ефективною і найголовніше, що ці закони ми впроваджуємо в дію. Відтак, створено спеціальні антикорупційні органи, аналогів яких до цього часу в Україні не було. Величезний крок в антикорупційному напрямі  - це запровадження обов’язкових електронних декларацій та повноцінне впровадження системи електронних закупівель!», - зазначила Вікторія.

Вона додала, що за 3 роки уже зроблено багато, проте іншим країнах знадобилося 5-7 років для подолання корупції. Тому у нас ще багато завдань і цілей.

Директор Львівського територіального управління НАБУ Тарас Лопушанський розповів не лише про діяльність основного антикорупційного органу України та його цілі, але й поділився власними поглядами на проблему  низького рівня довіри населення до антикорупційних організацій.

«Поки не буде роформування судової гілки влади, суспільство не побачить дієвого результату та рішень», - відверто заявив Тарас.


Завершували першу панельну дискусію Олександр Дмітрієв – координатор проекту Мережі центрів громадського контролю «ДІЙ!» (Центр UA) та Володимир Антків – експерт з питань фінансів та державних закупівель Ради громадських експертиз при Комітеті з питань запобігання та протидії корупції ВРУ. Він наголосив на прозорості місцевих закупівель та пояснив, чому ця сфера є ласим шматком для корупціонерів.

Важливе досягнення цього форуму - це те, що ми змогли розпочати антикорупційний  дискурс саме на місцевому рівні, започатковуючи тим самим локальний порядок денний боротьби з корупцією,” - розповідає Олександр Дмітрієв. “Публічна згода представників влади та консолідація активістів у розробці майбутньої антикорупційної дорожньої карти в Тернополі - важливий результат заходу. Сподіваюся, що Тернопіль буде пілотним містом та зразком для інших громад започаткувати міжсекторальну співпрацю для створення "токсичного середовища" для корупції на місцях


Антикорупційні виклики для влади

Після смачної кава-перерви учасники знову поринули у панельну дискусію, яка вже стосувалася більше представників влади. Одразу варто зазначити, що ця частина форуму була одна з найбільш дискусійних, адже у громадських активістів виникло чимало запитань до депутатів та представників органів місцевого самоврядування. Які інструменти взаємодії громадськості та місцевих рад є сьогодні та чи підтримують антикорупційний рух і прозорість у декларуванні депутати та чиновники – такий був обраний вектор для дискусії, де кожен міг вислухати думки опонентів. Спікерами у цій частині були  Єгор Соболєв та Тарас Пастух – Народні депутати України, Олександр Башта – депутат обласної ради, Петро Ландяк – голова фракції «Громадянська позиція» в Тернопільській міській раді, Андрій Грицишин – голова фракції «Об’єднання Самопоміч» в Тернопільській міській владі та Владислав Стемковський – заступник міського голови Тернополя. Депутати розповіли, що підтримують антикорупційний рух та навіть є ініціаторами низки проектів рішень, які висувають від своїх політичних партій. Громадські активісти, у свою чергу, скористалися нагодою запитати чиновників, не лише про інструменти взаємодії з місцевою владою, але навіть про чесність та прозорість подання їхніх електронних декларацій.


Найуспішніші регіональні антикорупційні практики

Третя секція була найбільш позитивною, оскільки мережа центрів громадського контролю «ДІЙ!» запровадила рейтинг Індексу дотримання прав людини. У різних номінаціях нагороджено багато тернопільських громадських активістів за їхні досягнення, ідеї та підтримку задля прагнення зробити Тернопіль одним із найпрогресивніших міст в Україні. Серед таких ініціатив онлайн-трансляція сесій ТМР, система відео-спостереження по місту, запровадження звітування за використання благодійних внесків в лікарнях міста, громадського бюджету та інші. Аня Мєдвєдєва – координаторка проекту Мережі центрів громадського контролю «ДІЙ!» («People in need»), яка нагородила та привітала переможців, зазначила:

Нам ніколи не бракує інформації та приводів задля критики влади. Втім, варто зазначити, що є й певні позитивні зрушення, які ініціюються, підтримуються, впроваджуються органами місцевого самоврядування, і саме такі позитивні практики ми і мали на меті відзначити. Серед номінантів Індекса є й представники неурядового сектору, адже зараз важливо відзначати і роботу соціальних інноваторів


Окрім цього, своїм досвідом боротьби з корупцією поділилися багато активістів, які досліджують корупційні порушення. З цікавими презентаціями виступили Дмитро Сінченко – співголова коаліції громадських організацій «Рада експертів», голова ГО «Асоціація Політичних Наук» (м. Кропивницький) та Мирослав Сімка – голова правління ГО «Центр громадського моніторингу та досліджень», член Громадської ради при НАЗК, член антикорупційної групи РПР з м. Львова. Про те, як борються та запобігають корупції у Івано-Франківську розповіла Христина Зелінська – голова центру «Антикорупційна платформа». Активістка розповіла про корупційні ланки та проблеми, які вони досліджують та підсумувала:

«Ми боремося з корупцією не через те, що це модний напрям для громадських організацій, а через те, що ми хочемо досягти кращих і ефективніших змін у майбутньому!».

Тернопіль представляв Богдан Малиняк – експерт ГО «Екпертно-аналітична група «Акцент». Зізнався про складність боротьби з корупцією у нашій країні та виокремив основні причини і корупційні проблеми, які досліджує його громадська організація. Попри все, він завершив промову на позитивній ноті:

«Багато людей чекають, щоб у нас опустилися руки, зокрема, цього очікує і влада. Але це нас лише стимулює та мотивує йти вперед, що ми й робимо».

Найкращими антикорупційними практиками поділився  Ігор Черняк із Харкова – заступник голови правління ГО «Харківський антикорупційний центр» та депутат Харківської міської влади. Ігор розповів про корупційні скандали та проблеми у його місті та продемонстрував успіх та ефективність  їхнього вирішення.

Практичні превентивні та моніторингові інструменти

На завершення основна увага була приділена технічним сервісам та  програмам,  які можуть бути корисними у моніторингу корупціонерів. Галина Янченко – голова правління ГО «Антикорупційний штаб у Києві», секретар Ради громадського контролю НАБУ, розповіла про електронну платформу «Приховані інтереси» -  база  даних, яка аналізує компанії та рахунки, які належать чиновникам, а також їхнім родичам. Приємно те, що Тернопіль 3 місто в Україні, яке долучилося та підтримало цю ініціативу. За допомогою такої програми можна зробити антикорупційне дослідження за близько 10 хв., що значно економить час журналістів та громадських активістів.


Максим Петльований, в.о. керівника відділу контролю у сфері оприлюднення інформації Управління з питань дотримання права на інформацію та представництва в Конституційному Суді України Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини, провів  тренінг по доступу до публічної інформації для розпорядників коштів місцевого бюджету. На зустріч прийшли керівники комунальних підприємств та працівники шкіл, яким пояснили різницю між персональною та відкритою інформацією, методологію виористання “трискладового тесту”.


Завершила насичену програму «Антикорупційного форуму» Юлія Решітько  - менеджер з комунікацій мережі центрів громадського контролю «ДІЙ!», яка підготувала пізнавальну презентацію про відкриті дані (Open Data) та ефективність і важливість їх використання у виявленні не лише корупції, але й у сприянні покращення інфраструктури міст та навчальних установ:

“Вимога громадян до розпорядників публічної інформації оприлюдювати її у форматі відкритих даних – не забаганка окремих активістів, а важливий крок на шляху до відкритості влади, прозорих правил співпраці у трикутнику громада-влада-бізнес, передумова розвитку міста та надходження до нього інвестицій, притік професіоналів, розвиток ІТ-стартапів. Ті міста, влада яких погодилась публікувати певні набори даних у open data форматах, а це Львів, Дніпро, Вінниця, стають осередками розвитку діджитал-технологій. Я переконана, що іншим містам, а особливо Тернополю з його величезним потенціалом, не треба пасти задніх. Я роблю офіційну пропозицію до співпраці міській владі Тернополя: ми готові проводити навчання, консультації, зустрічі із розпорядниками публічної інформації про усі питання, пов’язані із відкритими даними, абсолютно безкоштовно. Ми як активісти зможемо це зробити за вашої приниципової згоди. Розвиток не зупинити, тож давайте лише посприяємо йому!”


Дискусійно, всебічно та відверто. Саме так пройшов перший Тернопільський Антикорупційний форум. Зібралися близько 90 активістів, журналістів, депутатів, представників влади, громадських організацій, активних громадян та активна молодь, які мали змогу поглянути на проблеми корупції з різних сторін, комплексно проаналізувати та почути думки експертів для того, аби діяти у своїх містах. Форум став відкритою дискусійною платформою, без політичної заангажованості та піару, де кожен зміг дізнатися про антикорупційну діяльність сьогодення зсередини. Такі події вкрай необхідні, адже вони об’єднують представників різних організацій, партій, професій та просто активних громадян в одну велику справу – боротьбу з корупцією!

Прес-служба Центру громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі.

Довідка: Центр громадського контролю "Дій!" - спільний проект чеської організації People in Need та всеукраїнської громадської організації Центр UA за фінансової підтримки Європейського Союзу. Проект полягає у розбудові в Україні мережі моніторингових центрів, які опікуються питаннями громадського контролю за діяльністю органів місцевої влади. До основних компонентів діяльності проекту відносяться: моніторинг та аналітика, адвокація, громадсько-правова просвіта, створення проактивності місцевого громадського сектору та його консолідація. Мережа на цьому етапі охоплює ключові міста в Україні, де на сьогодні цікава і динамічна громадсько-політична активність - Тернопіль, Вінниця, Запоріжжя, Краматорськ та Маріуполь (Донеччина).


Немає коментарів:

Дописати коментар