вівторок, 18 липня 2017 р.

Про ситуацію з хворобою Лайма у артилеристів



В соціальних мережах поширюється інформація про критичну ситуацію на Тернопільщині з інфекційним захворюванням укусів кліща, внаслідок якого 50 процентів військовослужбовців Тернопільської окремої артилерійської бригади є хворими на захворювання Лайма.
1. http://teren.in.ua/…/ternopolyan-poperedzhayut-pro-nebezpe…/
2. https://www.0352.ua/news/1729284
3. https://doba.te.ua/post/35869
Представники військової частини повідомляють,що дана інформація є недостовірною, оскільки цифра далека від дійсності
у процентному співвідношенні кількості особового складу, а також неправдивою, тому що проведено лише перші аналізи на наявність антитіл. Не було дообстеження окремих військовослужбовців, в яких виявлено ці антитіла та не підтверджено діагнозу хвороби Лайма.
Щоб розвіяти сумніви в громадськості та запобігти поширення цієї інформації у ЗМІ представники військової частини звернулись за коментарем та роз’ясненням до Марії Шкільної - кандидата медичних наук, доцента кафедри інфекційних хвороб з епідемології шкірними та венеричними хворобами Тернопільського державного медичного університету ім. Івана Горбачевського:
- «Протягом декількох днів спеціалістами лабораторії нашого університету було обстежено 176 військовослужбовців на наявність інфекції укусу кліща, оскільки сьогодні цій проблемі надається чимала увага на всеукраїнському рівні. Наголошую,що діагностика цієї хвороби проходить у два етапи: перший - визначення чи є людина інфікована, якщо так, тоді вона направляється на дообстеженя, а вже після цього діагностується хвора ця людина Лайм – бореліозом чи ні. В даному випадку частина військовослужбовців, котрі здали кров на аналіз пройшли лише первинне обсеження, що унеможливлює їх вважати хворими на захворювання Лайми». 
В подальшому військові просять зважати на роз’яснення, адже коментар ректора ТДМУ ім. І.Горбачевського Михайла Корди на прес-конференції в університеті, на який посилаються інтернет-видання в жодному випадку не дає підстав для точного діагнозу, а лише підтверджує наявність антитіл до барелії, яка є збудником цієї хвороби.

Немає коментарів:

Дописати коментар