пʼятниця, 30 жовтня 2020 р.

Попри пандемію COVID-19 Docudays UA знову мандрує Тернопіллям

 

Нещодавно в Україні стартував XVIІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. З огляду на пандемію COVID-19  фестиваль вперше за свою історію відбудеться у гібридному форматі - тобто значну частину його заходів буде проведено онлайн.  Та незалежно від формату глядачі матимуть нагоду не лише проглянути документальні стрічки, але й поспілкуватися із запрошеними правозахисниками,  громадськими лідерами, діячами культури та поділитися враженнями між собою.  Як і у попередні роки найцікавіші фільми з цілого світу побачать мешканці понад 200 міст у 21-й області України.

Головною темою Мандрівного фестивалю-2020  стане  життя молодого покоління, проблематика його входження у складний та мінливий світ. Ії сформульовано організаторами у титульне гасло цьогорічної програми 2020 року - «TEEN SPIRIT», тобто дух молодості.  Фестиваль розмірковує над тим, як може звучати голос молодi в вирішенні складних суспільних питань, що набувають і що ризикують втратити молоді люди у епоху інформаційних технологій, чи не варто сприймати дітей не лише як об’єкти захисту, але й як суб’єкти прав тощо. Але програма  Docudays UA, звісно ж, не вичерпується молодіжною темою.

Тож вже 31 жовтня о 18-00 Мандрівний  фестиваль стартує на Тернопіллі  прес-показом стрічки "Медова земля" режисера Любомира Стефанова з Північної Македонії. Автора хвилюють питання пошуку гармонії між Людиною і природним світом, Людиною і її ближнім. Цей глибокий та дуже красивий фільм, до речі, номінований на премію "Оскар" відразу у двох категоріях, можна буде переглянути онлайн не лише журналістам, але й усім охочим. Лише для цього необхідно буде встигнути вчасно зареєструватися на платформі Zoom. А після перегляду стрічки глядачі матимуть нагоду  послухати дискусію у товаристві цікавих особистостей.

Анонси усіх відкритих фестивальних подій можна буде знайти на сторінках  "Тернопіллям мандрує Docudays UA "  у мережах  Facebook та Instagram, а також на на офіційному вебсайті Мандрівного фестивалю Docudays UA – travelling.docudays.ua

Вони відбуватимуться не лише онлайн. Маємо надію , що епідемічна ситуація у листопаді дозволить нам зібрати обмежені аудиторії глядачів, зокрема у бібліотеках Бучача, Заліщиків, Кременця, Чорткова та Тернополя. Цьогоріч вперше плануємо покази стрічок в оновленому кінотеатрі «Злата Тернопіль» (колишній Палац Кіно)

Крім того, плануємо зустрічі у Тернопільському національному педагогічному університеті, Західноукраїнському національному університеті, Чортківському гуманітарно-педагогічному коледжі та Гусятинському коледжі ТНТУ а також в тернопільських школах.

Ми прагнемо, аби документальне кіно було доступним для всіх.  Усі фестивальні фільми мають адаптовані субтитри українською мовою. Це субтитри зі спеціальними символами та додатковим текстом, який дозволяє людям з порушеннями слуху стежити за її змістом.

Місія Мандрівного фестивалю - створювати можливості для кожної людини в Україні дивитися талановите та актуальне документальне кіно з усього світу. Формуємо активну громадянську позицію та повагу до людської гідності. Підтримуємо розвиток української кіноіндустрії.

Офіційними представниками фестивалю у Тернопільській області виступають ЕГО "Зелений Світ" (Чортків) та ГО "Адаптаційний чоловічий центр" (Тернопіль). Інформаційні партнери - газета "Свобода" , денник «Тернопіль сьогодні» та часопис "Золота Пектораль".

Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції та Goethe-Institut.

Немає коментарів:

Дописати коментар