вівторок, 6 липня 2021 р.

Оновити правила Громадського бюджету

 Вільний доступ, співфінансування, моніторинг, фрагментарність, некомерційність, апеляція, номінаційний комітет... Ні, це не заголовки навчальних тренінгів. Це теми, які активні мешканці Тернополя та автори проєктів Громадського бюджету обговорювали на оригінальному пікніку.

В затишному саду Ресурсного центру БФ «Майбутнє сиріт», при чудовій погоді учасники відпочивали і дискутували, як можна покращити правила участі в Громадському бюджеті, з якими проблемами стикаються автори проєктів, та як застосувати досвід попередніх років для мотивації тернополян долучатися.

Проблеми із вільним доступом

Найбільше обговорень викликало питання вільного доступу усіх мешканців міста до реалізованих проєктів. Учасники пікніка скаржилися, що не на кожен спортивний майданчик, чи проєкт у приміщенні комунальних закладів, є можливість потрапити пересічному тернополянину. Тому подали пропозицію детальніше розписати у положенні про Громадський бюджет поняття «вільного доступу». А також рекомендувати комунальним закладам створити єдину онлайн-базу із графіком відвідування таких місць та встановити таблички з номером телефону, за яким можна дізнатися години роботи.

Комісія для перевірки «старих» проєктів

У зв’язку з цим, підняли ще одну проблему – моніторинг реалізованих проєктів. Чи доступні ці проєкти для всіх? Чи не перетворилися на комерційні? Чи функціонують взагалі?

Напрацювали пропозицію до Номінаційного комітету – створити комісію із представників громадськості та журналістів, які б досліджували ці питання та виявляли порушення.  

Не один автор, а ціла команда

Також запропонували внести в Положення можливість працювати над реалізацією проєкту команді авторів. Щоб кожен співавтор проєкту був рівнозначно залученим до реалізації. При цьому команда обирає між собою одну особу, яка представлятиме проєкт у комунікації з виконавчими органами.

Лише один проєкт на території одного закладу

Учасники пікніка висловили також невдоволення тим, що на території одного комунального закладу може бути реалізовано одразу кілька проєктів. Здебільшого це стосується шкіл. Натомість інший аналогічний заклад – суттєво програє через відсутність таких же «майданчиків», «залів», «кабінетів», тощо. Такі блага, на думку учасників, мали би фінансуватися з міського бюджету на рівнозначних умовах щороку. Тому, запропонували встановити паритет – якщо на території одного комунального закладу виграє кілька проєктів Громадського бюджету, то Номінаційний комітет спільно з балансоутримувачем обирають лише один проєкт до реалізації.

Можливість співфінансування

Автори проєктів, які не вперше подаються на Громадський бюджет, пропонували вписати в Положення можливість співфінансування проєкту. Адже, якщо є підприємець, який готовий вкласти частину суми до готового проєкту, аби його покращити, чи зробити ремонт приміщення, то від цього проєкт лише виграє, як і, власне, вся Тернопільська громада. Але, щоб таке співфінансування не було лише на словах, учасники запропонували внести пункт про наявність гарантійного листа від благодійника про серйозність його намірів і зобов’язань.


Завершили пікнік «Громадського бюджету» смачними канапками та солодощами і важливим напрацюванням рекомендації для Тернопільської міської ради – за два тижні до офіційного початку подачі проєктів на Громадський бюджет-2022 провести роз’яснення і консультації з потенційними авторами проєктів щодо усіх ризиків, які можуть чекати авторів. Зокрема, про те, що автор проєкту не є власником приміщення чи ділянки, на якій втілюватиметься проєкт, і що усі комунальні та інші витрати на утримання, лягають на плечі автора.

Також організатори, ГО «Центр громадського моніторингу та аналітики» анонсували створення у соціальній мережі Фейсбук закритої групи авторів проектів Громадського бюджету для обговорення змін, ділення досвідом та підтримки один одного.

До слова, пікнік «Громадського бюджету» в Тернополі провела Громадська організація «Центр громадського моніторингу та аналітики» разом із Коаліцією Реанімаційний Пакет Реформ у рамках «Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США).

 


Немає коментарів:

Дописати коментар