четвер, 24 листопада 2022 р.

У Гримайлові буде Статут громади

Гримайлівська громада реалізує проєкт зі сталої інтеграції ВПО до життя в громаді
🔰Експерти громадської організації «Центр Доброчин» провели плідний тиждень в Гримайлівській громаді на Тернопільщині з 14 по 17 листопада 2022 року.
👉На робочих та інформаційних зустрічах з активними мешканцями, внутрішньо-переміщеними особами, представниками місцевої влади та депутатам говорили про
- переваги прийняття Статуту в громаді;
- розуміння викликів інтеграції ВПО, які планують залишатися у громаді на тривалий час;
- активізацію переселенців у спільному вирішенні економічних, соціальних та гуманітарних проблем в громаді.
☝️Статут громади – це один із механізмів участі громадян в процесі прийнятті рішень та житті громади. Статут встановлює нові правила у громаді та є помічниками для депутатів, старост і голови громади. Це можливість у правовому полі збирати інформацію про проблеми, які турбують мешканців громади, залучати їх до процесу прийняття рішень, збирати ідеї та спільно їх втілювати.
👉Напрацьовувати базовий документ, який визначає правила взаємодії влади та громади – Статут територіальної громади, необхідно спільно з громадянами, зокрема і включно з ВПО, які планують залишатися у громаді тривалий час. Члени територіальної громади повинні мати можливість впливати на процеси прийняття рішень через використання таких інструментів, як для прикладу загальні збори, громадські слухання, місцеві ініціатив та ін.
🔰Олександр Підгорний пояснив, що Статут має бути простим, доступним та логічно структурованим. Кожна територіальна громада вже на початку свого існування мала б визначитися з власним Статутом. Можна взяти готовий шаблон, але такий документ ніяк не враховує особливостей кожної громади. Бо в Статуті громади мають бути враховані всі особливості громади. Цей документ має бути “живий”, щоб кожен знав як і міг ним користуватися, щоб він вирішував реальні питання і завдання, які є важливі саме для вашої громади. На черзі – робота над тим, щоб Статут став дієвим інструментом для застосування, а не лише текстом на папері. Важливо зробити Статут документом, який сприяє розвитку громади.
💙💛Для вибудовування довіри в громаді, запобігання виникнення конфліктів, активізації ВПО та конструктивної взаємодії останніх і представників місцевої влади експерти Центру Доброчин запропонували прийняти Статут громади після обговорень, провести фасилітовані зустрічі та розширити роботу Молодіжної ради, включивши молодь-ВПО до її складу та діяльності. Це допоможе відпрацювати модель соціальної інтеграції ВПО до життя нової територіальної громади.
🔰Діяльність проводиться ГО «Центр Доброчин» в рамках проєкту "Сприяння сталій інтеграції ВПО до життя в громаді" за підтримки МФ «Відродження» (Програма «Демократична практика»).

Немає коментарів:

Дописати коментар