пʼятницю, 5 липня 2013 р.

Рурисько запрошує...

Рурисько. Це вже не просто назва урочища - рекреаційної зони на окраїні міста Бережани Тернопільської області. Зараз «Рурисько» на Тернопільщині в першу чергу найграндіозніше та наймаштабніша подія року.
Сюди 6- 7 липня 2013 року  всі приїжджають відпочивати та набратись життєдайної творчої енергії. Дехто тут під ніжними зорями багато хто знайшов своє кохання. Рурисько – це вже більше ніж фестиваль, це окремий устрій та правила для життя. Це країна див та несподіваних емоцій…
А якщо детальніше:


Історія:
Етно – фестиваль «Рурисько» був заснований у 2010 – тому році. Першою його назвою мала бути «На сіні», але з метою відкрити українцям Бережани фестиваль отримав назву, однойменну з урочищем.
Тут виступили понад 15 гуртів.
У 2011 – тому фестиваль перейменували у «Фестиваль альтернативної музики «Рурисько». Музичний притулок на сцені отримали понад 22 гурти та декілька театрів.
Третій фестиваль відкрив свої обійми для поціновувачів музики та арту вже у 2013 – тому.

Територія:
Багата Бережанська земля на чудові краєвиди. Проте  Рурисько є особливим – тут лоскочуть ноги запашні трави, високі дерева прикривають від палючого сонця та несподіваного дощу. Маленьке озеро має чисту джерельну, проте дуже теплу воду.
Є місце під комфортне наметове містечко. Висота різних рельєфів відділяє мистецьку поляну, зону для харчування та фан – зону. Природа все створила так, наче завжди чекала фестивалю.

Організатори:  
Склад організаторів щороку має певні зміни – проте зараз це члени Бережанської міської громадської організації «Рідне місто», для яких доля Бережан не байдужа. Всі, хто причетні до фестивалю – люди з неординарним мисленням, надмірною та саможертовною працездатністю.

Ведучий:
Незмінним ведучим фестивалю є Мяч Дредбол. Він патріот, який завжди готовий боротись за майбутнє країни. У його планах - багато роботи над своєю музикою.
Підтримує здоровий спосіб життя, борець проти паління. Любить зимовий відпочинок - сноуборд, моржування, літом - велосипед, парашутний спорт. Його пристрасть – татуювання. Він прикрашений справжніми витворами мистецтва…
І коли ми звернулись у 2010 році до нього - в нас ще не було нічого. Проте в нас вже був Мяч - чудова, неймовірна людина - всесвіт знань з української музики та досвіду ведення фестивалів Бандерштат, Літо, Трипільські Зорі та багато інших.
Мяч відчуває публіку, скеровує її мозок до усього найпозитивнішого.

Велика сцена:

KOZAK SYSTEM
(м.Київ)  - музична формація України, що мислить по-європейськи. Має власне альтернативне обличчя, живу основу українського фолку, чіткий соціальний меседж, який формує команда освічених музикантів високого рівня. 
Інтелектуальна етно-система, що є світовим прикладом яскравої world music культури, синтезом сучасного року, дабу, панку, реггі, ска, глибинних скарбів української та балканської музики. 
Гурт, сформований у часи глобальних історичних змін та становлення української національної свідомості. Вийшов з андеграунду, але не у вітчизняну музичну еліту та закордонну діаспору – їм аплодує Європа. Її гайдамацька аудиторія зросла від перехожих на вулицях Берліну до багатотисячних майданчиків найбільших фестивалів світу: "Lowlands", “Mundial", "Przystanek Woodstock". (“The World Wide Reference Book of The Nation’s Treasures”, “Europeana”, 2008, the virtual edition)
На «Рурисько» потрапили через власну концепцію втілення «Козацької системи», чіткий вибір щоденного самовдосконалення.


 
QARPA (м.Київ)неординарна, скандальна у своїх поглядах особистість. Карпа не чекає, доки українська культура сформує її, швидше вона сформує українську культуру.
Ірена письменниця, співачка, мама. У кожній з цих ролей вона створює власну ідеальну стратегію розвитку. Безліч її красномовних цитат стали крилатими, а небагатослівні пісні мають конкретний та виразний зміст.
Ось цю цитату Карпи приєднуємо до нашого фестивалю: «...Якщо достатньо довго йти своїм містом - не обов*язково навіть на південний схід, можна йти в будь-якому напрямку, треба просто довго й невідривно дивитися в небо поверх дахів, дерев і навіть хмар - рано чи пізно ваші Гори неодмінно вам покажуться.»
Карпа була однією з перших, хто погодився завітати на Рурисько – 2013р.

Орест Лютий (Київ) хто не чув – рекомендую. В серпні 2012 лідер гурту «Сталін & Гітлер капут» Орест Лютий (а поза сценою — актор і телеведучий Антін Мухарський) презентував свій «стьобовий» проект «Лагідна українізація», який виконує українізовані пісні радянських часів. За словами шоумена, проект зародився понад двадцять років тому і має на меті українізувати «найбільш одіозні прояви» російського шансону.
Я була на концерті в Тернополі, жодного разу не бачила на концертах стільки міліції. Влада боялась конфліктів. Те, що хвилює моє молоде серце я почула у його піснях. Коли співали "Чому ж наша славна Україна зажурилася..." то в мене сльози потекли…
Це більше аніж «українізація» російської музики – це вкладений новий зміст у стару музику. Це великий прояв патріотизму на ділі – коли кожне сказане у пісні слово «вбиває в тобі москаля».
«Рурисько» було б не зовсім фестивалем української музики – якби до нас не завітав Орест Лютий.
А от Антіна Мухарського чекайте і на літературній сцені.

« Los Colorados» (м.Тернопіль) – зірви – голові людиська, які є щорічними суботніми хедлайнерами фестивалю Рурисько. Їхня манера виконання пісень зараз є впізнаваною у всьому світі. Пісня «Тьотя Люба» - неформальний гімн українського студентства. Коли «Лосики» грають наживо, просто сидіти і слухати їх нереально. Учасники гурту ціленаправлено співають виключно українською мовою та з власним жанровим «стьобом».
Ми вважаємо « Los Colorados» талісманами фестивалю.

Кораллі (Івано-Франківськ)

Колись таких називали вар’ятами, зараз іншого слова теж не підібрати. Музичні ритми і наспіви тут не народжуються так просто – це результат активного всюдисущого творчого пошуку, дуже часто – на межі керованості. І що більше, ніж важливо – пошуку по життю: не штучного, не фальшивого, не награного.
Ідея грати карпатське Етно закономірна: гірська гуцульська та лемківська культури пронизали характери гудців ще з раннього дитинства (двоє мають гуцульські, а решта троє – лемківські корені).

Ідея набрати вар'ятського образу (фанк-панку) прийшла у 2008-му з наразі довершенням складу гурту – залученням трембіти. Той 2008-ий позначився неочікуваним стрибком команди догори в українській альтернативній непопсовій сцені.

Механічний Апе
льсин
(Дрогобич)
Рок-бенд «Механічний апельсин» пропонує кожному слухачеві 100 % заряд позитивних емоцій, рок-н-рольного драйву, суміш щирості і блюзової ностальгії. 
Музика «на живо» і тексти «по живому», невимушена атмосфера «під пиво», знайомі пісні з альбомів "Бойчуцький блюз"(2009), кантрі-альбому "ОТАКОВО"(2010), "Цирк Квітів"(2011) та "Ти сама ..." (2013) а також зовсім нові треки – це і називається «Механічний апельсин».

Триста8ісім (Ужгород) - це музичне відображення культурної круговерті, яка утворюється на перетині фольклору народів Закарпаття, карпато-балканських мотивів та ексцентричної суміші цілої низки сучасних стилів музики, серед яких фолк-рок, панк, фанк, ска, рок-н-ролл. В своїх невтримних мелодіях вони поєднують угорські чардаші та палкі циганські мотиви, румунське розмаїття та гуцульську безпосередність. Ця закарпатська ватага, озброївшись потужним звуком, змушує ноги слухачів кидатись в танець.

ВорсТ (Рівне) – фронтменом гурту є Мяч. Музика є втіленням агресії нот, що дає можливість великій кількості адреналіну «поблукати»по вашому організму. Між словами прочитується особливий зміст, вкладений якісно зіграним Нью – метал. І це буде найважчою музикою з тієї, яку ви почуєте на фестивалі, проте вона точно не залишить вас байдужими.

ПАВА (Мінськ, Білорусь)
Спеціальний гість фестивалю. Грають цікавий у власному форматі Денс Фолк Рок. Пава – це хороший початок фестивалю Рурисько стати Міжнародним.

Мала сцена:
Тут вас очікують багато гуртів, що виконують якісну та правдиву музику, але вони лише починають свій творчий шлях. Основне – це те, що всі вони з Тернопільської області. Було б дуже добре, щоб саме Рурисько стало платформою для гуртів, що створюють музику саме на Тернопіллі.

Мистецька поляна:
На фестивалі буде багато майстрів, що займаються декоративно – прикладним мистецтвом. Можна буде взяти участь у майстер – класах та придбати сувенір на згадку про фестиваль. Вас очікують фотовиставки, виставки картин, вишиванок, біжутерії, виробів з глини, з полімерної глини і багато іншого.

Квест:
Найспритніші можуть шукати цвіт папороті в рамках квесту, який охопить усю територію фестивалю та матиме цікаві та несподівані завдання.

Флеш – моби.
Будуть. Будуть і крапка. Для того вони й флешмоби, щоб про них не розповідали наперед.

Купальська феєрія:
ЇЇ представить фольклорний театр «Взори» Бережанського будинку творчості школярів. Проте  запрошуємо взяти участь у ній усім, хто почує зову предків, зможе сплести вінок та приїде на фест у вишиванці. Варто пам’ятати, що саме 6 – 7 липня ми святкуємо Івана Купала. Тому стрибки через багаття – це лише найменше з того, про що ви можете собі уявити.
В найкращих купальських традиціях також відгуляємо одне весілля.


Вогняне шоу:
В травні 2013 року в Бережанах дебютували «Підкорювачі вогню» з Молодіжного Порталу БМГО «Рідне місто». Спеціально для «Руриська» вони покажуть нову програму з сюрпризами.
Склад групи дещо поповнився – шоу стало ще не безпечнішим, а від того захоплюючішим. Коли на фестиваль завітає північ – ваші враження спалахнуть сильним вогнем.

Квитки на фестиваль:
Для усіх гостей міста та фестивалю квиток на два дні коштуватиме 100 грн (80 – попередньо придбаний). На один день – 60 грн (50 грн – попередньо придбаний).
Для мешканців Бережан – квиток на два дні коштує 50 грн, продається він лише в день фестивалю та за предявою оригінала документа, де зазначено місце проживання – місто Бережани. На один день – 30 грн

Алла Соколовська
Співорганізатор фесту
096 172 52 52

Alla__sokol@i.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар