пʼятницю, 23 серпня 2013 р.

Конгрес у Тернополі: на крок ближче до Євросоюзу

Налагодження та підтримка діючої співпраці із діаспорою несе сьогодні не просто потужний політичний, інтелектуальний, економічний та культурний потенціал, але видається вже необхідністю для нашої країни.
Українська діаспора сприяє внутрішній розбудові держави, та найбільші можливі перспективи у залученні до реалізації зовнішньополітичних цілей України. Саме тому діаспора відігріває чи не ключову роль у Євроінтеграції України лобіюючи її позицію у міжнародних відносинах.
Законодавчо гарантована та реально здійснена участь діаспори у державотворчих процесах надасть змогу створити тісний міжнародний зв'язок, що надасть змогу впроваджувати найкращий досвід закордонних країн для підвищення рейтингу України в сферах свободи слова, економіки, медицини, екології, тощо… Створений на цій основі комунікаційний майданчик, дозволить згуртувати довкола себе не тільки представників діаспори, але й владу та громаду України, який задовольнить потреби усіх у співпраці. Налагодження стійких зв’язків у середині діаспори між розпорошеними за кордоном емігрантами сприятиме їх більшій згуртованості, ініціативності та узгодженості в діях. Яку б форму співпраці із діаспорою не було обрано, тісне партнерство з нею не може розвиватися без участі органів державного правління України та інших держав, які виступають державами громадянства чи постійного проживання мігрантів.
 На фоні вирішальних для України останніх трьох місяців перед Вільнюським Самітом ЄС, окремим керівникам діаспорських організацій варто відкласти власні амбіції та змінити зазвичай критичну риторику по відношенню до чинної української влади на помірковане розуміння та підтримку незмінного курсу держави їх походження на євроінтеграцію.У обставинах, що склались, уся велика українська громада повинна об’єднатись для вирішального кроку до Європейської спільноти. Важливо хоча б на час забути про дрібні непорозуміння, адже будь-який розкол в українському суспільстві діє на руку геополітичним силам, що намагаються не допустити входження нашої Батьківщини в сім’ю європейських держав. Варто наголосити на ставленні до діаспори як до партнера. Міцним якорем її привернення можуть слугувати різноманітні стимули – від політичних до освітніх, які б дали змогу досягти балансу між очікуваннями діаспори та можливостями її реального впливу на державні справи країни свого походження. В якості результату успішного залучення діаспори до державотворчих процесів, вдалого використання її потенціалу у поєднанні із розвитком міждержавного партнерства, Україна матиме надійну підтримку для гідної відповіді на існуючі внутрішні та зовнішні виклики. Запорукою досягнення такого результату мають стати міцний правовий фундамент та працюючі інституційні механізми. Та головне – найбільш оптимальні форми співпраці має порадити сама діаспора.
Першим серйозним кроком такої взаємодії є І З’ïзд Свiтoвoгo Кoнґресу Украïнських Мoлoдiжних Органiзацiй. Сподіваємося що на ньому молоді провідники діаспори зможуть знайти ефективні і правильні відповіді на виклики часу.

Немає коментарів:

Дописати коментар