вівторок, 18 липня 2017 р.

Земля, квартири та машини тернопільських обранців

 Смакоуз задекларував 65 об’єктів нерухомості. З них 12 квартир, одна з яких в Іспанії. У Стаюри найбільше землі. Лідери фракцій “Свобода” та “Батьківщина” - безхатченки. Бліхар купив BMW X5 за 149 тис. грн. Депутат твердить, що він непростий капіталіст і має своє хобі. Найпопулярніша марка авто з-поміж депутатів - Volkswagen. Громадський рух ЧЕСНО склав рейтинги автолюбителів, лендлордів та власників найбільшої нерухомості з-поміж місцевих обранців.

Хто в раді має найбільше нерухомості?

Лідирує в ТОПі Юрій Смакоуз із БПП “Солідарність”, у нього найбільша площа нерухомості.
Це 65 різних об’єктів, серед них 12 квартир, одна з яких у Іспанії, торгово-складські приміщення, фізкультурно-оздоровчий центр, цех по розливу мінеральної води, приміщення насосної, заклад громадського харчування, магазин, 6 гаражів та інші приміщення, цільове призначення яких депутат в декларації не уточнив. Юрій Смакоуз є засновником будівельної компанії “Добробуд”, якою керує його брат Віталій Смакоуз. У раді Смакоуз працює в комісії з питань містобудування.

“Довший час ми будували, то десь воно в мене так все і позалишалось. Десь будували, десь залишилось, вкладував свої кошти, це з 91 року”, - коментує Смакоуз.

На запитання, як використовує квартири, депутат відповідає:

“Ви 2-й  пункт моєї декларації бачили, там де скільки дітей в мене? (сміється - прим. авт.). Чекайте, а де їх 12 назбиралось? Хіба їх 12? Ну квартира одна там, де батько, там вже ніхто не живе. Одна в нас. Ну може воно так і є, там ще жінчині квартири. Ну ми вже все вписували, все що є.”

“Ви не переживайте, щодо нежитлових приміщень. Ви дивились метражі? Там по 4-5 метрів є. Їх велика кількість, бо там і коридори, і туалети, і так далі, то все право власності”, - додає Смакоуз.

У декларації дійсно є багато об’єктів з невеликою площею, проте є й великі, зокрема складське приміщення на 1020 кв. м в с. Новики Збаразького району, там же депутат має будинок на 906 кв. м.

Зазначимо, що у 2016 році дружина депутата набула у власність квартиру в Тернополі на 239,5 кв. м за ціною квадратного метра у 2656 грн. Це попри те, що згідно з наказом Мінрегіонбуду мінімальна вартість квадратного метра житла в Тернополі становить 7977 грн.

Оксана Яциковська із “Радикальної партії” має нерухомість не лише на Тернопільщині, а й в інших областях. Зокрема, у Львові депутатка володіє квартирою, 2 гаражами та нежитловим приміщенням. Окрім цього Яциковська задекларувала ще й житловий будинок у Яремчі (Івано-Франківська область).

Володимир Стаюра задекларував 906 кв. м нерухомості: 3 будинки, квартиру, бар, офіс та 2 інших нежитлових приміщення.

“Я займаюсь бізнесом з 90-х років. Це нерухомість, яка є, я її у всіх деклараціях завжди позначав. Щось продавалось, щось додавалось. В одному приміщенні робимо ремонт, ще не працюємо. І здаємо в оренду. Нежитлове приміщення робиться для молодіжної організації. Це соціальний проект, я віддаю своє приміщення”, - коментує депутат.

Зазначимо, що Стаюра у 2016 р. вніс доброчинний внесок на розвиток партії у розмірі 90 тис. грн.
Але депутат не зазначив це у видатках в декларації, що є порушенням. Ця сума вища, ніж власний річний дохід депутата у 2015 р., та 90% доходу у 2016 р. У ТОП депутатів з найбільшими доходами Стаюра потрапив за рахунок доходу дружини.

“Вносив, якщо я не помиляюсь 90 тис. грн. Не знав (що треба зазначати у видатках - прим. авт.) Ви мене тільки зараз от озадачили. Треба щось думати по цьому, да. Це сімейні кошти, в нас все спільне. Я в свій час займався бізнесом, а потім дружина, так як я в 2016 р. був півроку на Сході, то я не міг займатися бізнесом і в 2015 році також мене не було”, - коментує Стаюра.

На чому пересуваються тернопільські обранці?

Окрім Volkswagen, депутати обирають Toyota та Nissan. Смакоуз другий раз поспіль очолює рейтинг. У нього 11 авто.З них 10 вантажних та 1 легковий. Також депутат має 2 причепи та гусеничний бульдозер.

“Ви бачили які це транспортні засоби? На рік дивились їх? В даний час вони майже всі не працюючі. Ви ж бачите, що там роки такі, що рухлядь, там 79 рік є.  Що працює, я вже не пам’ятаю. В жінки машина тоже часом їздить, часом не їздить.” - коментує депутат.

“Там ще є кілька машин, які я вже продав, але по дорученню”,
- додає Смакоуз.

Володимир Бліхар, лідер фракції “Народний контроль” задекларував 4 автомобілі: 2 вантажних, та 2 легкових - BMW X5, BMW X6. Всі вони є у власності його дружини Олени Абакумової. До слова, вся нерухомість, яка зазначена у декларації, теж належить дружині. 

У 2016 р. дружина депутата придбала 3 транспортних засоби: вантажний автомобіль ЗИЛ 431812, водний засіб BRP Speedster 200 Wakeт та легковий автомобіль BMW X5.
Зазначимо, що вартість BMW X5 на дату набуття у власність становила, згідно з декларацією Бліхара, усього 149 тис. грн, хоча реальна вартість коливається від 1,5 до 2 млн грн. Та ж ситуація із водним засобом - вартість у декларації нижча за ринкову вартість. Зазначимо, що у 2016 р. гранична сума розрахунків готівкою за участю фізичних осіб становила саме 150 тисяч.

Депутат пояснює, що купує розкомплектовану техніку для того, аби її власноруч скласти. Це його хобі.

“Він поламаний, він робиться (автомобіль BMW X5 - прим. ЧЕСНО). У вільний від роботи час я його складаю. Катер теж не комплектний. Люблю техніку. І у вільний від роботи час я маю хобі - збираю техніку. Люблю транспортні засоби і дуже шаную техніку, тому знаходжу різні варіанти не комплектні, потім їх доводжу до ума і користуюся. А якщо не дороблю, то продам як металолом”, - розповідає Бліхар.

“Я ж не просто капіталіст. В кожного капіталіста є якесь хобі”, - додає депутат.

Нагадаємо, що Смакоуз та Бліхар у 2016 р. потрапили до ТОП-5 найбагатших депутатів.

Віктор Генсерук із “Самопомочі” задекларував 4 легкових автомобілі. Окрім цього, депутат має 2 причепи, один із яких саморобний, а інший - це будиночок на колесах.

“Я колись до депутатства трохи займався продажем автомобілів. Багато по дорученню продані, хтось їздить ними по Україні, я ними не користуюсь. Але, на жаль, я є їх власником. Більше того, я не можу ці старі машини, які там є, знайти. Мені самому цікаво зняти з обліку ті машини. В минулій декларації їх було ще більше. Я за рік постарався віднайти тих власників та познімати з себе ті автомобілі. Ну я не знав колись, 10 років тому, що я стану депутатом і буду під якимось таким громадським осудом. Я можу  сказати за ті автомобілі, які належать мені особисто, на яких я пересуваюсь. Це CHEVROLET NIVA та MITSUBISHI GALANT”, - коментує депутат.

Слід зауважити, що продаж авто за генеральною довіреністю в Україні був досить популярним способом ухиляння від сплати податків для багатьох автомобілістів. Суть полягає в тому, що власник авто юридично передає його в користування іншій людині, а по факту - продає за готівку. Таким чином, при заповненні е-декларацій у 2016 та 2017 роках дуже часто в цих деклараціях трапляються авто, продані вже багато років тому за довіреністю депутатами, які оптимізували податки.

“Крім того, в мене є причіп саморобний, я його робив сам, мало ним їзджу, але він є, це теж транспортний засіб. І ще один причіп маю, будиночок такий на колесах. Це була мрія всього мого життя, з дитинства - мати домік на колесах. Я його сам з Польщі приганяв, 600 євро коштував, здається. До депутатства, взагалі, дуже круто з дитиною і дружиною подорожували 10 днів: Німеччина, Польща, Прага, Австрія. Це за 250-300 доларів, це з бензином. В Європі взагалі стоянки безкоштовні. В мене будиночок повністю автономний, є вода, освітлення, плитка, каналізація. Дуже зручно подорожувати, дешево дуже”, - розповідає Віктор Генсерук.

Як і де живуть депутати-безхатьки?
Депутати повинні вказувати все нерухоме майно, яким користуються. Навіть на безоплатній основі. Про це йдеться в Роз’ясненні НАЗК щодо заповнення електронних декларацій. Але не всі політики на це зважають.

Троє депутатів не задекларували жодного метра житлової площі.

Лідер фракції “Свобода” Назарій Редьква вважає, що кожен має мати право на безкоштовне житло.

“В декларації вказується місце реєстрації, вказується вартість нерухомого майна
Станом на сьогодні права власності чи нерухомості у мене немає, тільки над цим питанням працюємо. А проживаю то у своїх батьків, то в дружини, тобто чіткого місця в мене нема. Згідно закону кожен має мати право на житло безкоштовне і так дальше. Ніхто житла поки що в цій державі мені не надав я над цим питанням працюю, буду мати своє житло, тоді я його обов’язково вкажу в декларації”, - коментує Редьква.

Ще один “свободівець” Роман Торожнюк запевняє, що він не має власного житла та проживає з батьками у гуртожитку.

“Не знаю, мені з податкової ніхто не дзвонив, що я неправильно заповнив. Проживаю там, де записував - Макаренка, 6, кв.1, в гуртожитку з батьками. Гуртожиток не приватизований, державний, тому так і записав. Хіба там треба було зміни зробити, це є оренда ж. Я помилився, то що зробиш, страшного нічого нема. Ні я, ні сестра, ніхто не має ніякого майна. Хочете - можете перевірити, подивитися”, - пояснює Торожнюк.

Лідер фракції “Батьківщина” Андрій Артимович проживає у тещі. Працює депутат головним лікарем дитячої лікарні.

“В мене нічого не записано ні на праві користування, ні на праві оренди, нема нічого.
Буває, що в тещі, буває що в своїх батьків живу. Батьки старші і треба трошки їх підтримувати. Насправді документів, які би посвідчували моє відношення до якогось майна не існує, їх просто нема, тому я і не зазначаю нічого. Як тільки з’являться, то звичайно запишу щось, але поки що не можу цим похвалитися”, - розповідає Артимович.

Зазначимо, що згідно з Законом України “Про запобігання корупції”, декларант зобов’язаний декларувати усе нерухоме майно, яке є у його користуванні. Навіть, якщо воно належить третій особі.

Координаторка кампанії “Стеж за грошима” Віта Думанська пояснює, що невказання інформації про нерухоме майно може тягнути за собою як адміністративну, так і кримінальну відповідальність:
“Якщо вартість майна, яке не вказав декларант сягає від 138 до 344 тисяч гривень - передбачений штраф від 17 до 42,5 тисяч гривень. Якщо вартість майна сягає понад 344,5 тисяч гривень - покаранням може бути штраф від 42,5 до 51 тисяч гривень, громадські роботи чи позбавлення волі на 2 роки”.

Хто став найбільшим землевласником?

Беззаперечне лідерство за кількістю землі в очільника міської організації ВО «Свобода», депутата Володимира Стаюри.  Він задекларував близько 7,5 га.  Це 3 земельні ділянки.



“Це спадщина, ми ці ділянки тільки переоформили, буквально тільки в минулому році. Чесно кажучи, ще ніяких договорів, нічого, не заключали. Одна ділянка на мене, інша на сина. Землі є багато, це спадщина. Від моїх батьків, від батьків дружини. Батьків вже немає, тому ми переоформляли, були заповіти на нас”,- коментує Стаюра.

“Я дуже хочу їх використовувати, але поки що в мене до того руки не дойшли. Дуже хочу, повірте”, - додає депутат.

На другому місці серед лендлордів “батьківщинівець” Петро Поврозник. Загальна площа землеволодінь депутата майже  6 га. Це 6 земельних ділянок.

“Це не в мене земля, це в дружини. Це колгоспні паї. Її батьки працювали в колгоспі в селі Олііїв, Зборівського району. Ну зараз дружина яке має до них відношення? Там сільська рада з фермерами укладає договори, ми не знаємо хто цей фермер і так далі. Ми навіть не знаємо в якому масиві села вони знаходяться. Це приватизація оця, так як ці приватизаційні майнові сертифікати Пинзеника, це все одна схема. Зараз стоїть питання про мораторій на землю і це насправді дуже актуальне питання і важливе для тих, хто мають ці земельні паї”, - коментує депутат.

“А як ми будемо використовувати цю землю? Ми з Тернополя, а село Олііїв, це 50 км від міста, це не реально. А для того, щоб їх використовувати потрібно мати техніку, робочу силу і так далі. Це люди, які в селі живуть, вони в такій ж ситуації, як моя дружина, розумієте? Оці паї віддали фермеру, ми не знаємо де та фірма є, де її коріння, хто бенефіціарний власник”, - 
додає Поврозник

Депутатка від “Радикальної партії Олега Ляшка” Оксана Яциковська володіє землею площею у 2,1 га. Це 15 ділянок у різних районах Тернопільської області, а також у Львові та Яремчі Івано-Франківської області.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО проаналізував е-декларації депутатів Тернопільської міської та обласної рад та склав рейтинги багатіїв, злидарів та власників найбільших статків. А також проаналізував рік роботи міськради, облради та міського голови Тернополя.

Авторка: Юлія Ковальчук, координаторка Громадського руху ЧЕСНО у Тернополі

1 коментар:

  1. На самом деле это странная ситуация глядя на то, что даже самые шикарные квартиры на https://stars.com.ua/ столько не стоят

    ВідповістиВидалити