понеділок, 25 грудня 2017 р.

110 років Майклу Мазуркі



Майк Мазуркі (при народженні Маркіян (Михайло) Юліанович Мазуркевич; 25 грудня 1907, с. Купчинці, нині Козівського району Тернопільської області9 грудня 1990, Ґлендейл, штат Каліфорнія, США) — американськийкіноактор, спортсмен, магістр мистецтв.

Майбутній актор з'явився на світ 25 грудня 1907 року в селі Купчинці (Королівство Галичини і Володимирії, Австро-Угорщина, нині Козівського району Тернопільської області, Україна). Мати Маркіяна Мазуркевича так розповідала про нелегку долю їхньої родини: «Три тижні, заки народився син, мій чоловік рішився виїхати в Америку. Я не перечила йому, бо в краю була нужда — думала, що як поїде в Америку, то колись і мене візьме з дитиною, буде нам краще жити на цьому світі. Та не було грошей на дорогу, треба було позичати у мого вітчима…» Намагаючись віддати борг, мати поїхала до Прусії на заробітки, залишивши однорічну дитину чужим людям. Тим часом вітчим викрав хлопчика. Навіть коли батьки Маркіяна повернули борг і надіслали синові гроші на подорож до Америки, вітчим привласнив їх і всіляко відтягував приїзд. Врешті-решт Мазуркевичі змушені були купити квитки випадковим знайомим, які й привезли чотирирічного хлопця до батьків.

Емігрував з батьками до США. Від 1915 — в м. Коговз.

Маркіян, який невдовзі змінив ім'я на Майк, успішно закінчив школу, вчив право у Нью-Йоркському університеті Фордгем, потім працював в одній з фірм на Волл-стріт. Крім того, він ніколи не поривав зі спортом і ще зі школи захоплювався декламацією віршів української та англійської літератури.

Навчався в балетній школі Василя Авраменка. Закінчив Менгеттенський спортивний коледж (1930, Нью-Йорк), член драматичного гуртка, виступав у «Містер Шоу». Студіював право у Фордгеймському університеті (Нью-Йорк).

Майка знали і шанували в Українському Культурному центрі в Лос-Анджелесі. Як свідчать друзі Мазуркі, він до самої своєї смерті мріяв ще хоч раз побачити батьківщину (на жаль, це йому не вдалося). Він не дожив 16 днів до свого 82-річного ювілею. В останню путь тіло актора понесли з української церкви святого Володимира, парафіянином якої він був.
Спортивна кар'єра

Його ім'я було популярним ще до дебюту Мазуркі в Голлівуді, бо як борець-професіонал важкої ваги він провів понад 4000 матчів, а перед тим грав у професійних футбольних та баскетбольних командах.

1930-ті рр. — спортсмен-професіонал: баскетбол, американський футбол, класична боротьба (нині греко-римська), в якій досягнув значних успіхів (понад 4000 поєдинків); суддя численних міжнародних змагань із боротьби в Азії, Європі, США.

Акторська кар'єра


Майк Мазуркі дебютував у Голлівуді в 1941 році у стрічці «Шанхайський жест». Спочатку він виконував здебільшого схематичні ролі у пригодницьких картинах, де використовувались його фізичні дані. Згодом актор навчився забарвлювати рисами своєї творчої палітри найдрібніші образи, перетворившись на справжнього майстра епізоду. Він так і не став зіркою «фабрики мрій», хоча чимало фільмів з його участю увійшли до скарбниці американської кінокласики: «Самсон і Даліла» (1949) Сесіля Блаунта Де Мілля, «Ніч і місто» (1950) Жюля Дассена, «Навколо світу за 80 днів» (1956) Майкла Андерсона, «Повна кишеня чудес» (1961) Френка Капри, «Осінь шайєнів» (1964) Джона Форда та інші. Деякі роботи Мазуркі знайомі і нашим глядачам, зокрема невеликі ролі у стрічках «У джазі тільки дівчата» (1959) Біллі Вайлдера та «Цей шалений, шалений, шалений, шалений світ» (1963) Стенлі Крамера.

Як актор дебютував у фільмі «Шанхайський жест» (1941); усього зіграв півтори сотні ролей у фільмах — понад 130 ролей у кінофільмах Голлівуду.

Учасник майже 200 телепередач серії «Найвищий час» (19661967).

Українському глядачеві відомі фільми за участю Мазуркі:
«У джазі тільки дівчата» (1958),
«Цей шалений, шалений, шалений, шалений світ» (1963)

Немає коментарів:

Дописати коментар