середу, 20 грудня 2017 р.

Філателістичне відлуння кінофоруму


     
У Тернополі впродовж трьох днів з успіхом проходив ІІ Всеукраїнський форум «Кінохвиля» «Кінопрорив».
Увага ж філателістів була прикута до другого дня кінофоруму. З ініціативи тернопільського краєзнавця і громадського діяча, регіонального координатора Мандрівного фестивалю про права людини Docudays UA Володимира Ханаса та голови Тернопільської кінокомісії Леоніда Бицюри було запропоновано цікавий проект під назвою «Кіномитці Тернопільщини».
За сприяння оргкомітету "Кінохвилі" та Тернопільської дирекції ПАТ «Укрпошта» побачили світ три перших поштових мініатюри з портретами наших славетних земляків. З персоніфікованих марок на нас споглядають Ярослав Геляс, Іполит Лазарчук та Степан Шагайда. У бібліотеці-музеї «Літературне Тернопілля» відбулося їх клубне спецпогашення. У
цій урочистій процедурі взяли участь співголова оргкомітету фестивалю Леонід Бицюра, голова Держкіно Пилип Іллєнко, кінокритик та кіносценариист Сергій Тримбач та директор бібліотеки-музею Галина Компанієць.
Віриться, що цей гарний кінематографічно-філателістичний проект було продовжено і в наступні роки, а портретна галерея кіномитців нашого краю ширитиметься, поповнювалася новими іменами.


Відвідувачі бібліотеки-музею мали також нагоду познайомитися з філателістичною виставкою тернопільського марколюба Юрія Ковалькова під назвою «Українське мистецтво кіно у філателії». Експонат містить поштові мініатюри, маркові аркуші та блоки, які вийшли за роки незалежності України. Мовою філателії він засвідчує, що Україна – держава кінематографічна.

Георгій Коваль
Світлини Олени Мудрої

1 коментар: