неділю, 7 червня 2020 р.

Україно-молдавська зустріч напередодні Дня журналіста

5 червня 2020 р., у Всесвітній день охорони навколишнього середовища, Україну та Молдову поєднав спільний проект на ниві освіти, зорганізований у Тернополі. На юридичному факультеті ТНЕУ відбулась онлайн-зустріч представників кафедри інформаційної та соціокультурної діяльності з викладачами та студентами кишинівського Центру передового досвіду в галузі інформатики та інформаційних технологій. Модераторами заходу з української сторони виступили Володимир Ханас та Оксана Гомотюк, молдавських колег представляла викладачка Наталія Віцінська.
Важливо, що проект започатковано напередодні святкування Дня журналіста в Україні, у цьому контексті було анонсовано нову освітню програму «Правова журналістика» на юридичному факультеті ТНЕУ.
Метою онлайн-зустрічі було обговорення співпраці між представниками української та молдавської освіти. У вступному слові Валентини Сломи, заступника декана юридичного факультету ТНЕУ, було наголошено на необхідності діалогу в контексті цивілізаційних викликів ХХІ ст.
Завідувач кафедри інформаційної та соціокультурної діяльності, професор Оксана Гомотюк зазначила, що Україну та Молдову поєднує спільна історико-культурна спадщина. Це підтверджують такі факти: трипільська культура, від якої прийнято вести родовід українського народу, розташовувалась на територіях сучасних України та Молдови; відомий український політичний, церковний і освітній діяч Петро Могила походив із молдавського боярського роду; Конституцію гетьмана Пилипа Орлика, яку вважають першою козацькою, українською конституцією, було прийнято у 1710 р. на зборах козацтва біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер (османська назва – Бендери, нині це територія Молдови).
Професор Оксана Гомотюк презентувала юридичний факультет в структурі ТНЕУ та специфіку спеціалізації кафедри у підготовці фахівців для українського інформаційного суспільства. Викладачі кафедри інформаційної та соціокультурної діяльності: професори Ірина Шкіцька, Леся Біловус та доценти Надія Білик, Ольга Блашків, Олена Стефанишин наголосили на особливостях навчання в ТНЕУ в умовах карантину, необхідності запровадження нових інформаційних технологій у навчальний процес.
До онлайн-зустрічі долучились колеги з Молдови: заступник директора з навчальної роботи Любов Обаде, заступник директора з виховної роботи Надія Габуре, завідувач відділу програмування Ірина Пасічник, завідувач кафедри соціогуманітарних дисциплін Любов Мельник, завідувач кафедри адміністрування та управління Наталія Телевка, журналіст Олег Банару. Вони презентували свій освітній заклад і запропонували продовжити співпрацю в майбутньому. Зокрема, йшлося про спільні наукові конференції, нові соціокультурні проекти тощо. Для нового напряму роботи кафедри інформаційної та соціокультурної діяльності ТНЕУ – «Правова журналістика» – важливим стане налагодження співпраці з відомими молдавськими журналістами.
До онлайн-конференції в Zoom також долучилися молдавські студенти: Аліна Гуцул і Степан Якобан. З української сторони у заході взяли участь студенти другого та четвертого курсів освітньої програми «Документознавство та інформаційна діяльність» спеціальності «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа»: Андрій Гриненко, Вадим Трач, Роман Матейко, Влад Гурзель, Ольга Хамуляк, Тетяна Кирилюк, Тетяна Дмитришин. Сам захід сприяв налагодженню діалогу між представниками двох націй
Кафедра інформаційної та соціокультурної діяльності ТНЕУ

Немає коментарів:

Дописати коментар