понеділок, 20 грудня 2021 р.

Анатолій Кноль про Лайоша Молнара

В рамках Дня Білої тростини хочу познайомити з талановитим українським кобзарем, лірником, бандуристом Лайошем Молнаром - чоловіком нині покійної незрячої львівської письменниці, поетеси, казкарки Тетяни Фролової(моєї тітки).Життя його це вічний подвиг.

Актор фільму «Поводир», композитор, видавець книжок, незрячий підприємець, кобзар-лірник Лайош Молнар відновлює українські традиції...

🌺 Ми часто нарікаємо на нашу дійсність, долю, невезіння чи відсутність успіху в житті. Цього не скажеш про незрячого кобзаря-лірника Лайоша Молнара, який уже багато років поспіль відновлює українські духовні і культурні традиції лірництва.
🎻 Відомий актор фільму «Поводир», композитор, член Всеукраїнської спілки кобзарів, номінант премії Президента України, видавець книг сучасної української письменниці-казкарки Тетяни Фролової, представник львівського цеху лірників, підприємець, Лайош Молнар, угорець за походженням із Закарпаття, та українець за духом і батьківщиною, відновлює давню українську традицію лірництва, яка була поширена здавна на Західній Україні. Що таке ліра? 😃
🎼 Ліра
Колісна ліра – старовинний європейський та український струнний смичковий музичний інструмент, у якому роль смичка виконує колесо. На трьох (іноді більше) струнах грають мелодію, притискаючи струни клавішами, а дві інші струни − бурдонні.
🎹 Лірницька традиція
Лірники створили оригінальне явище української духовної культури, ставши частиною української ідентичності, української національної ідеї, серцем української недержавної нації, коли та перебувала у складі чужих імперій. Лірники стали уособленням нашої української душі, про яку писав Тарас Шевченко, символом духовності, адже будили у людей совість і закликали до покаяння, нагадуючи про Бога.
🎺 Лірниками часто були незрячі музиканти, які мали свої цехові організації, статут і мову. Кожний лірник мав учнів, яких навчав лірницькому мистецтву. Учні протягом навчання вчили велику кількість музичних творів; щоб стати лірником, потрібно було скласти іспит. Лірника-мандрівника супроводжував поводир, як правило, дитина-сирота, яку незрячий лірник брав на виховання.
🎷 Лірництво досягнуло свого злету у ХVII столітті. Лірницький репертуар багатожанровий – від стародавніх кантів, молитов, оповідей, притч, сирітських пісень, історичних дум до жартівлих, весільних чи поминальних пісень. Побоюючись народних співців, радянська влада прирівняла лірників до жебраків, намагаючись знищити фізично.
🎹 Пісенна творчість Лайоша Молнара
Втративши зір у ранньому віці, Лайош Молнар закінчив школу-інтернат у Мукачево, згодом культосвітнє училище в Олександрії. Познайомився із відомим кобзарем Юрієм Данилівим і став вчитися грі на бандурі та кобзі. Через кілька років став грати у народній капелі бандуристів «Карпати».
📢 Репертуар лірника Лайоша Молнара складається із: багатьох власних творів і пісень, а також із лірницького репертуару (кант «Про Почаївську Божу Матір», «Не мовчіть кобзарі», «Моя Україна», «Як ходив я до панянки», «Чоботи, чоботи ви мої» та ін.). Незрячий лірник видав понад 20 книг своєї покійної дружини, львівської письменниці Тетяни Фролової і є відомим підприємцем серед незрячих (інклюзія).
🌺 Заснував благодійну організацію, їздить з концертами по школах, університетах та різних установах, грає у Шевченківському гаю. Створив гурток незрячих лірників для молодих людей. Грає на лірі, бандурі, кобзі, баяні та фортепіано.
💪 Лайош Молнар бере та брав активну участь у багатьох фестивалях, деякі з яких організував самотужки у Львові («Лірницький Великдень» 2016 і 2017 року, «Лірницька Покрова» у Києві та Рівному, «Кобзарська Трійця» у Києві фестиваль у Тустані).
💪 Лайош Молнар – справжній герой нашого часу, який, не зважаючи на труднощі у житті (втрату зору), створив себе як сильну особистість, яка несе добро та позитив людям, відновлюючи давні українські традиції.
📣 Як звучить гра на колісній лірі у виконанні Лайоша Молнара можна послухати у покликаннях:
«Ой не пугай, пугаченько!» https://www.youtube.com/watch?v=ECTo4pw7sRs
Кобзарювання у Рівному, пісня «Правда і неправда» https://www.youtube.com/watch?v=IJ6aVf9rKnM
Кобзарська Трійця. https://www.youtube.com/watch?v=RJpTaqXwYPI
🎯 Хто б хотів запросити Лайоша Молнара на виступ, зустріч, інтерв’ю чи концерт прошу писати у месенджер.
🎯 А хто б хотів послухати лекцію-розповідь про лірництво як явище в українській культурі та особисті спогади пана Лайоша Молнара про музичну діяльність – проводжу особисто я разом з Лайошем Молнаром (також прошу писати у месенджер).
🍀 У перспективі, Лайош Молнар проводитиме в онлайн-форматі майстер-класи та вебінари через пряме включення. Прошу підписуватися на профіль Лайоша Молнара на ютюб-канал.
🍀 За поширення буду дуже вдячний!!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар