четвер, 9 грудня 2021 р.

Знайдено ще один архів українського підпілля

Музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини спільно з Тернопільським обласним комунальним підприємством «Фірма "Кінодністер"» запрошує усіх бажаючих 14 грудня 2021 р. о 11 год. відвідати презентацію матеріалів із нещодавно віднайденого архіву українського підпілля (ймовірно, організаційної референтури ОУН Подільського краю – 1948-1951 рр.), який передано до музейної установи в жовтні 2021 р. Ця унікальна знахідка, що складається з трьох бідонів, на цей час є найбільшою серед усіх віднайдених в Україні.
У рамках презентації також відбудеться до прем’єрний показ документального відеоролика про матеріали цього архіву, який підготовлено спільно з ТОКП «Фірма "Кінодністер"».
У зв’язку з карантинними заходами кількість відвідувачів буде обмежена, тому просимо попередньо зголосити свою участь. Заявки приймаються до 12 год. 13 грудня. Наголошуємо, що відвідування музею можливе лише за наявності COVID-сертифіката про вакцинацію або негативного ПЛР-тесту чи експрес-тесту на COVID-19, чинного 72 години.
Заходи відбудуться у адміністративній будівлі установи “Музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини” – м. Тернопіль, вул. Медова, 5. Через значну зацікавленість громадськості, журналістів та науковців до знахідки, презентація також буде проводитися в онлайн-режимі на платформі YouTube, про що детальніше буде повідомлено на сторінці музею у соцмережі Facebook.
За деталями радимо звертатися до керівництва Музею чи писати на вказану електронну скриньку.
З повагою
колектив Музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини
P.S. У трьох бідонах, знайдених пошуковцями на Бережанщині, виявлено особисті речі повстанців: вишиванка, фотоапарат, булавки, нитки, центральні й пропагандистські видання підпілля ОУН і УПА, листівки, звернення, бофони, брошури тощо, а також бібліотека, складена з видань міжвоєнного періоду і радянських книжок.
Родзинкою матеріалів з бідонів є альбом з роботами відомого українського графіка і художника, активного учасника збройного підпілля, члена Української Головної Визвольної Ради Ніла Хасевича. У альбомі представлено понад 20 робіт, виконаних ним особисто та у співпраці з учнями-графіками підпілля. Також важливими матеріалами архіву є звіти теренових осередків ОУН, датовані 1949-1951 рр., з Тернопільщини, а також із Львівського краю ОУН та Волині (Берестейщина, Рівненщина, Житомирщина та ін.).
На значній частині пакетів та конвертів був поданий цифронім “579”, який належав організаційному референтові ОУН Подільського краю Іванові Прокопишину («Бурлан», «Модест»; уродженець с. Теляче, тепер Мирне, Підгаєцького р-ну, 1924 р.н.), який загинув 6 листопада 1951 р. на хуторі Підболото біля с. Темногайці, що на Шумщині. У підпіллі “Бурлан” кілька разів був відзначений повстанськими нагородами, а від головного військового штабу УПА отримав звання сотника-політвиховника.
Подільський край, як організаційно-територіальна одиниця ОУН, у 1949-1951 рр. складалася з Чортківської, Тернопільської, Кременецької, Кам’янець-Подільської та Вінницької округ.
На частині інших пакетів та конвертів були зазначені цифроніми “Д-48”, “СК-9” та “КР-3”.
“Д-48” – цифронім Йосипа Демчуча («Луговий», «Стріла»»; уродженець с. Петрики Тернопільського р-ну, 1923 р.н.), який з 1949 р. розбудовував на території Вінниччини округу ОУН, а у лютому 1951 р. був заарештований органами МВД у м. Вінниця. У обласній тюрмі був закатований 22 жовтня 1952 р.
“СК-9” – цифронім Михайла Качанівського (“Качур”, “Скоб” ) – Кам’янець-Подільського окружного провідника ОУН, який потрапив у полон у листопаді 1951 р.
“КР-3” – цифронім Ілярія Сказінського (“Крига”, “Тимчук”), який у 1949-1951 рр. виконував обов’язки Чортківського окружного провідника ОУН та був співробітником крайового осередку пропаганди ОУН Подільського краю. Його заарештували працівники МДБ у травні 1951 р. та прилюдно стратили 28 жовтня 1951 р. у м. Чортків.
Ряд цифронімів на цей час не розшифровані, однак пошук даних ведеться спільними силами музейних працівників, краєзнавців та науковців із Тернополя, Києва, Львова, Рівного.
Участь у заході візьмуть відомі дослідники національно-визвольної боротьби.
Довідка.
Архів ОУН, датований 1948-1951рр., знаходився за м. Бережани, перед с. Малинівка – не доїжджаючи до джерела з правої сторони від дороги у лісовому масиві на віддалі 1,5 км.
Перший бідон знайшли 13 жовтня 2021 р. на глибині до 40 см., а другий і третій - 14 жовтня 2021 р. на віддалі 10 метрів один від одного у вигляді трикутника.
17 жовтня 2021 року директор Музею національно-визвольної боротьби Євген Філь разом з представником геодезичної служби Романом Стецем зробили прив’язку до місцевості та карти і відзняли ці місця.
У Тернополі з 17 жовтня по 15 листопада працівники музею розсортували і записали наявні архівні матеріали.

Немає коментарів:

Дописати коментар