суботу, 15 жовтня 2022 р.

Я не з неба. Мирослав Симчич. Жива УПА

Від сьогодні до 80-річчя УПА на честь присвоєння Мирославу Симчичу звання Героя України третій фільм циклу "Жива УПА. Я не з неба", присвячений історії життя командира, у вільному доступі.
Ми чекали саме такої нагоди!
Хвороблива залежність української влади від російської культурної традиції, їх історичних поглядів та наративів виявляється у таких дрібницях, які у знавців нашої справдешньої минувшини викликають то здивування, то обурення. Але справа визнання свого - українського - пріоритетним вже зрушила з місця й поступово просуває суспільство у напрямку визнання дійсних цінностей і справжніх героїв. Ще стоїть у центрі столиці пам’ятник щорсу, але вже Мирослав Симчич став Героєм України. Нарешті!
З нагоди святкування Дня захисників і захисниць України, що співпадає з Днем українського козацтва та створення УПА Президент присвоїв легендарному сотенному другу Кривоносу звання Герой України.
Що сказати? Мабуть, воєнні подвиги і ратну звитягу по-справжньому можна оцінити тільки в часи загроз. Небезпека поневолення добре прочищає мізки і дає змогу уповні зрозуміти, з чим і з ким довелось стикнутись і боротись нашим дідам і прадідам, наскільки підступним і підлим був їхній (а тепер і наш) ворог. І пізнати нарешті міру героїзму предків.
Ми - “Сектор правди” - у цій війні з 2014 року. Тому, коли нам не дали можливості розповідати про фронтову звитягу добровольців, вирішили не відступати від теми. Просто пішли знімати у в глибину. І знайшли для себе незлічені перли мужності й честі українців й глибоке усвідомлення ким ми є.
Серед героїв наших фільмів є і Мирослав Симчич. Дивно, але історія, розказана другом Кривоносом в нечислених інтерв’ю, фахівцями історичної науки вивчена так і не була. Ми знайшли розрізнені і суперечливі факти у архівних джерелах. Але однозначних фахових висновків, професійної реконструкції подій так і не відшукали.
Ні-ні! Ми не звинувачуємо істориків. Ми розуміємо з власного досвіду авторів історичного документально-дослідницького кіно, як складно знайти можливості й ресурси для занять непріоритетними в державі напрямками. Фільм “Я не з неба” - історію життя славетного сотенного - ми знімали на зібрані по людях кошти, бо свої вже скінчились, а зйомки фільмів про УПА на той час були не на часі.
Та ми все ж зняли! Фільм вийшов таким, як ми й хотіли - героїчно-епічною драмою довжиною в життя з елементами історичного дослідження.
До сьогодні ми показували його самі. Не тому, що не було можливості, а тому, що перші покази виявили цікаву картину: глядачі півгодини дивились сам фільм, а потім це години дві не відпускали нас зі сцени. Вони задавали масу питань і прагнули висловити свою думку, поділитись історією своїх родин. Так ми й вирішили: фільм будемо супроводжувати зустрічами з аудиторією.
Та сьогодні - особливий день. І “Сектор Правди” робить подарунок своїм глядачам і всім шанувальникам УПА. Ми даємо у вільний доступ фільм “Я не з неба”. Тепер його можна подивитись онлайн.
Наша команда працювала над стрічкою з великою любов’ю та повагою. Ми прагнули показати справжнього героя України таким, яким він постав перед нами з його інтерв’ю, розповіді про життя, архівних документів і контексту подій. Тож поширюйте посилання на фільм. Нехай його побачить якомога більше українців і надихнуться на Перемогу.

Maria Yaremchuk разом з Инною Ханас та 
ще 13

Немає коментарів:

Дописати коментар