пʼятницю, 17 березня 2023 р.

Вітання Тарасу Компаніченку

Щиро вітаю Тарас Компаніченко та увесь гурт "Хорея Козацька" з Шевченківською Премією!
З Тарасом я познайомився особисто ще під час Революції Гідності на Майдані. Від того часу було ще кілька зустрічей, особливе щире спілкування було під час відзначення річниці Конотопської битви у 2014 році на Сумщині. Туди ми поїхали з тернопільським краєзнавцем, журналістом, дослідником, сценаристом кіно і взагалі давнім моїм Другом Volodymyr Khanas, я з дитинства захоплююсь історією козацтва і звичайно музичною спадщиною тих часів, яка дійшла до нас. Тоді у 2014 році я навіть заспівав Тарасу Компаніченку кілька давніх козацьких пісень, які співають у мене на Галицькому Поділлі на Борщівщині, йому було дуже цікаво, адже мелодія звучить зовсім по іншому чим скажімо та сама пісня на Черкащині тощо. Тарас разом із своїм гуртом Хорея Козацька - Chorea Kozacky мистецьки виконують ці пісні і не тільки їх, а і балади, кантати і ін. Це колосальна робота і він гідний Шевченківської премії. Тепер він ще і воїн однієї з бригад ТрО (Територіальної оборони) це ще більше підвищило мою повагу до нього.
Коли я перебував на службі в Одесі в оперативному командуванні "Південь" СВ ЗСУ, після 131 окремого розвідувального батальйону. Інститутом Національної Пам'яті його Одеським Південним відділенням був організований виступ "Хореї Козацької" в Одесі, та краще за все я просто поставлю свою статтю опубліковану тоді на сторінці ОК "Південь" у ФБ. А також свої фото з цього камерного концерту. Запросив мене мій одеський друг Сергій Гуцалюк , за що я йому безмежно вдячний. Публікую текст тодішньої статті без змін і ще раз вітаю Taras Kompanichenko
«Хорея Козацька» виступила в Одесі – концерт провели до 30-річчя підняття українського прапора над містом
Відомий музичний колектив стародавньої музики з Києва «Хорея Козацька» під керівництвом Тараса Компаніченка виступив в Одеській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М. С. Грушевського. Ініціаторами концерту виступили Одеське відділення Українського інституту національної пам’яті, Veterans HUB ODESA, власне сама наукова бібліотека ім. М. С. Грушевського та просто небайдужі одесити.
Принагідно зазначимо що гурт виконує музику Руси-України різних епох — Середньовіччя, ренесансу, бароко, класицизму, романтизму та окремі твори ХХ століття, демонструючи різні пам'ятки української культури. Пріоритетними напрямками для гурту є героїчний епос, давня автентична традиція.
Музиканти виконали різні історичні пісні на старовинних інструментах виготовлених за давньою технологією предків. Також на концерті звучали і музичні композиції та пісні Української революції 1917-1921 років. Серед них були і ті, які знайшли в різних архівах, в тому числі і радянських. Тарас Компаніченко вважає, що деяка музика, яку виконують він, та його колеги у певних віршах датується ще XII-м століттям.
Концерт зібрав повний зал. Як вважає керівник Одеського відділення Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк такі концерти це яскравий приклад поєднання древнього епосу героїки України з сучасною, адже гурт «Хорея Козацька» неодноразово виступав перед воїнами на позиціях, і підрозділами оперативного командування «Південь» в тому числі.
Зазначимо що вчора активісти Одеського відділення Українського інституту національної пам’яті провели учасникам гурту екскурсію українською Одесою, побували вони і на давньому козацькому цвинтарі – похованні козаків Сотниківської Січі, який тепер знаходиться в межах міста Одеси, по Хаджибейській дорозі, на схилах Шкодової гори.
Сьогодні Тарас Компаніченко виступає з сольним концертом у місті Южному Одеської області в одній з загальноосвітніх шкіл.
Служба зв’язків з громадськістю оперативного командування «Південь»
7 травня 2020 року
Igor Krochak
#Ігор_Крочак, військовий історик, головний спеціаліст відділу формування НАФ та діловодства державного архіву Тернопільської області, ветеран УНА-УНСО, російсько-української війни, розвідки ЗСУ, член наукового товариства імені Тараса Шевченка (НТШ), ГО «Воїнів АТО/ Тернопільського району» та волонтер ГО "Схід та Захід - єдині назавжди"...
( перше фото з плакату "Хореї Козацької" усі інші автора із заходу в Одесі, а також мої фото як я тоді виглядав офіцером ОК "Південь")

Немає коментарів:

Дописати коментар