суботу, 23 березня 2024 р.

"Сад пам"яті" Володимира Мармуса

Справжня місцева жива легенда – Володимир Мармус – сьогодні відзначає 75-й День народження. Громадсько-політичний діяч, літератор, депутат Тернопільської обласної ради 1, 3, 4 скликань, член Української Гельсінської групи, нагороджений орденом «За мужність» І ступеня, ювілейною медаллю «20 років незалежності України», почесний громадянин міста Чорткова… І це далеко не кінець. Про цю людину можна розповідати вічно.
У Центрі культурних послуг ім. Катерини Рубчакової щиро вітали сьогоднішнього ювіляра керівництво Чортківської міської ради, Чортківської районної ради, рідні, близькі, артисти центру.
Заступник міського голови Чорткова Віктор Гурин нагородив Володимира Мармуса орденом «За заслуги перед громадою».
Володимир Мармус відомий як учасник національно-патріотичної підпільної організації, що увійшла в історію, як «Росохацька група». У ніч з 21 на 22 січня 1973 року, разом із побратимами, зовсім ще молодий герой насмілився вивісити у місті Чортків чотири синьо-жовті прапори та 19 листівок з нагадуванням про те, що за 55 років до того Центральна Рада своїм IV Універсалом проголосила Україну незалежною державою. Учасники акції були заарештовані органами КДБ, за такі діяння Володимир Васильович був засуджений до 6 років позбавлення волі у колонії суворого режиму з подальшим засланням на 5 років.
Через 50 років боротьбу за незалежність України продовжив вже його син Василь, коли московська орда повномасштабною війною рушила на нашу землю. Загинув відважний воїн 11 вересня 2022 року, коли українські війська звільняли Харківщину…
Присутні також мали нагоду переглянути прем"єрний показ документального фільму режисера Павла Неугодова "Сад пам"яті".Його представив голова Тернопільської кікокомісії Володимир Ханас у рамках кіномарафону "Синьо-жовта стрічка"

Немає коментарів:

Дописати коментар