вівторок, 10 вересня 2024 р.

Борщівська народна вишивка дивувала Київщину.

7-8 вересня у Національному музеї народної архітектури та побуту України у місті Києві відбувся дводенний фестиваль "Жива культура - живий світ", присвячений нематеріальній культурній спадщині.
Метою заходу є представлення різновидностей елементів НКС всіх регіонів, які побутують в Україні. Це традиційна кухня, традиційне ремесло, виконавське мистецтво, звичаї, обряди. Гості фестивалю мали нагоду зануритися в культурне життя
різних куточків України, поспілкуватися з майстрами та майстринями, спробувати власні сили на майстер-класах та дізнатися більше про значення нематеріальної культурної спадщини сучасної України.
Головна спеціалістка Департаменту культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики України - Тетяна Слободянюк зазначила, що до національного переліку елементів НКС, наразі додано 103 елементи.На фестиваль були запрошені усі області та громади, які представили свої здобутки в цій сфері.
Загалом на заході було презентовано близько 50 елементів НКС, серед яких й "Борщівська народна вишивка", яку представили Тернопільський обласний методичний центр народної творчості і майстрині-носії елементу: Голова ГО "Школа борщівської народної сорочки" Вікторія Кривоніс, співзасновниця ГО "Школа борщівської народної сорочки" Лариса Овчарук, талановиті майстрині з мальовничої Борщівщини - Уляна та Христина Ольховські. Краса та унікальність наших чорновишитих сорочок без сумніву підкорила серця учасників і гостей фестивалю.
Під час заходу вперше відбувся Всеукраїнський форум з міжнародною участю: "Жива спадщина України", який включав панельні дискусії з різними представниками влади та громадськості. Учасники форуму обговорювали формування державної політики у сфері охорони НКС, досвід охорони в надзвичайних ситуаціях, зокрема, у часи війни, цифровізацію, роль та значення громади в охороні елементів.
Захід було започатковано у 2023 році у рамках відзначення 20-ї річниці прийняття Конвенції про охорону НКС та 15-ї річниці її ратифікації Україною.
Висловлюємо щиру подяку ТО КП "Кінодністер" - директор Степан Градовий,
фото-відео - Михайло Урбанський та транспортний супровід Іван Пасіка.

Немає коментарів:

Дописати коментар