середу, 20 квітня 2016 р.

Налякає чи прибавить Інвестиційний паспорт Тернопільщини потенційних інвесторів?

Проблема залучення інвестицій в економіку – одна з найгостріших сьогодні. Розвиток інвестиційної діяльності,  підвищення інвестиційної привабливості та збільшення обсягів інвестицій в економіку – одне з важливих завдань, що стоїть сьогодні перед країною та регіонами зокрема.
Інвестиційний потенціал Тернопільської області чималий. Вигідне економіко-географічне розташування, дешева робоча сила, високопродуктивний земельний фонд, лісовий фонд та запаси мінеральних вод, наявний туристичний та рекреаційний потенціал.
Та попри це все обсяги іноземних інвестицій досить низькі, а Тернопільщина лідирує за найвищим рівнем безробіття та найнижчим рівнем життя населення.
А як же в цей час працює влада, щоб збільшити інвестиційну привабливість нашої області?

На публічному звітуванні головних розпорядників коштів обласного бюджету, а саме Департаменту економічного розвитку, інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва ТОДА, я мала можливість ознайомитись з Інвестиційним паспортом Тернопільської області.
А ви знали, що інвестиційний потенціал нашої області настільки великий, що вклавши, наприклад, 5 млн доларів у будівлю та введення в експлуатацію цегельного заводу у Гончарівську, за рік часу він вже окупиться? Навіть мені, як звичайній студентці, було дивно бачити такі цифри та показники у стратегічних інвестиційних проектах. Що вже говорити про потенційних інвесторів, професіоналів у своїй справі?
І таких проектів – більше, ніж два десятки. Якщо все так чудово, то чому прямі інвестиції в області зменшуються? Чому тернопільські мільйонери не інвестують у такі проекти, якщо це настільки вигідно та окупиться за смішний період часу?
На запитання професійного аудитора, що тривалий час співпрацює з інвесторами, щодо об’єктивності цих показників, начальник департаменту відповіла, що вони розраховувались експертами(!). Цікаво ж, якими саме, і чи самі «експерти» вклали б кошти у такі проекти?
На розроблення та друк такого інвестиційного паспорту витрачено 16 750 грн з обласного бюджету. А окрім цього на зйомку та монтаж ролика про інвестиційний потенціал Тернопільської області витрачено 8,5 тис. Грн. Самого ж ролика, до речі, за годину пошуків в мережі Інтернет, я так і не знайшла. Хоча, швидше за все, він мав би бути розміщений на сайті ТОДА в розділі «Інвестуй в Тернопільську область»  (http://www.oda.te.gov.ua/main/ua/publication/content/32344.htm).
Сподіваємось, що Департамент економічного розвитку, інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва опублікує нарешті цей ролик  на своєму сайті (на розробку та хостинг якого витрачено 9 тис грн ще в 2015, проте якого ще досі нема).
І це ще не все. Перегляньте Каталог конкурентоспроможної промислової продукції підприємств Тернопільської області - на сайті ТОДА, в розділі «Купуй Тернопільське» (http://www.oda.te.gov.ua/data/upload/publication/main/ua/20594/katalog_konkurent_ukr.pdf).
На виготовлення таких каталогів (500 шт) з обласного бюджету витрачено 22 650 грн. А це просто перелік підприємств на 34 сторінки, де вказано основний асортимент продукції. Хто буде взагалі переглядати таку інформацію? А особливо зараз, коли конкурентоспроможне підприємство (якщо це й справді так) має свій сайт, де можна переглянути всю детальну інформацію, та й шукати онлайн набагато зручніше, ніж гортати отакий «довідник».
Тож робіть висновок, наскільки ефективно витрачаються кошти в плані стимулювання інвестицій. Це, якщо не брати до уваги оплату тренінгів (16 тис грн тренеру за 8 год.), сотні флешок, папок для флешок, блокнотів, пакетів з символікою і т.д…
Якщо вам цікаво, на що ще департаменти ТОДА витрачають кошти – переглядайте реєстри договорів на сайті Тернопільської обласної ради (у розділі «Публічні фінанси» >> Реєстри договорів укладених розпорядниками коштів обласного бюджету) http://te-rada.org/list/?t=40&s=rada, що стало можливо завдяки впровадженню Порядку публічного звітування ГРК Тернопільської області, що був ініційований Експертно-аналітичною групою «Акцент».

Ну а щодо інвестицій – 19-20 травня  у Збаражі, під гаслом «Тернопільщина – надійний партнер!» відбудеться Міжнародний інвестиційний форум «Тернопільщина Invest – 2016». Що ж, побачимо чи саме цей «перспективний» потенціал презентуватиме наша влада.

Оксана Маланчук

Немає коментарів:

Дописати коментар