пʼятницю, 7 квітня 2017 р.

Фінансова спроможність громад

В Тернополі відбувся тематичний семінар для представників органів влади територіальних об’єднань, що приймають рішення про залучення та використання фінансових ресурсів, представників регіонального бізнесу та НДО. Семінар організований Міжнародним центром перспективних досліджень за підтримки Посольства Нідерландів, в рамках проекту «Фінансова прозорість об’єднаних громад».
Основною метою семінару є донесення до зацікавлених сторін інформації про те, яким чином формувати власні фінансові ресурси, покращувати фінансовий стан об’єднаних громад та як діяти в нових правових умовах.
Відкрив роботу семінару заступник начальника управління містобудування та архітектури Якимук В.В., який звернув увагу на те, що децентралізація дає можливість об’єднаним територіальним громадам, а їх в області – 36, вирішити ті проблеми, які не вирішувались десятиліттями. А з утворенням місцевих громад на Тернопільщині надходження до бюджетів ОТГ у січні-березні 2017 р. склали 121,2 млн. грн., а в минулому 2016 році за цей період було 71,9 млн. грн. Про те, як планувати місцеві бюджети в умовах постійних змін, акумулювати ресурси місцевих бюджетів, підвищувати податкову платоспроможність розповіла представникам ОТГ Тернопільщини експерт з питань бюджету та управління Тетяна Овчаренко, яка має 12-річний досвід роботи в Міністерстві фінансів України. Крім того, експерт МЦПД Поворозник Василь (старший економіст МЦПД, к.е.н.) розповів представникам громад про необхідність залучення додаткових коштів до бюджетів ОТГ, адже, додаткових джерел на збільшення фінансування податкових ресурсів до місцевих бюджетів не надходить. Тому необхідно залучати кошти з інших джерел та шукати доступні в наш час можливості грантової підтримки та кредитування.
Представники територіальних громад мали змогу отримати відповіді на важливі питання з приводу функціонування ОТГ. В семінарі брали участь уповноважені особи Підволочиської, Лопушненської, Коцюбинської, Черниховецької, Залозецької, Заводської, Великодедеркальської, Великогаївської, Васильковецької, Байковецької ОТГ; Борщівської, Почаївської, Кременецької міських ОТГ, Тернопільської та Зборівської міських рад, голова БФ Агрохолдингу «Мрія» В.Мартюк, а також представники бізнесу та НДО.
Ярослава Ковбасюк.

Немає коментарів:

Дописати коментар