пʼятницю, 21 квітня 2017 р.

Віктор Чумак відвідав Тернопіль



Антикорупційну систему в Україні хочуть дискредитувати представники вищих щаблів влади. Та е-декларування тягне за собою подальші кроки в боротьбі з корупцією, впевнений народний депутат Віктор Чумак.


З 2014 року в Україні почало діяти сильне антикорупційне законодавство. У цьому переконаний заступник голови Комітету ВР з питань запобігання і протидії корупції, народний депутат Віктор Чумак. Під час прес-конференції в Тернополі він розповів, чому ми так і не бачимо результату від заснованих два з половиною роки тому Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції.

«В НАЗК, наприклад, сьогодні на 5 посад зайнятими є тільки 4. Рішення цей орган приймає більшістю голосів. А як назбирати більшість, якщо чи не кожне голосування в них закінчується 2 проти 2. Така розбіжність інтересів виникла, бо в агентство набирали заквотним принципом», – пояснює Віктор Чумак.

На його думку, всі спроби боротьби з корупцією сьогодні блокує коло олігархів. А основний супротив  антикорупції, наголосив заступник голови профільного Комітету, чиниться саме з Адміністрації Президента.
Першим вагомим кроком у такій важкій, але необхідній боротьбі стало саме електронне декларування. І хоч наразі не існує юридичних механізмів притягнення до відповідальності за нечесно нажите, можна постійно моніторити статки високопосадовців, а також покарати їх у випадку несплати податків чи «відмивання» грошей, стверджує Чумак.
 Гість звернув увагу на неабиякі бізнесові успіхи дружин тернопільських високопосадовців та на необхідність ретельного моніторингу електронних декларацій посадовців на всіх рівнях. 

Загалом же тенденція політиків до наживи не зміниться, поки не оновляться способи прийти до влади, тобто не реформується виборче законодавство, вважає нардеп. Він пропонує вибирати політиків виключно за пропорційною системою, здешевити виборчу кампанію, заборонивши теле- і радіо рекламу, на біг-бордах, знизити прохідний бар’єр для партій до 2%, щоб дати змогу новим політсилам потрапити в Раду.

День для київського гостя був надзвичайно насиченим - він прочитав лекцію студентам юридичного факультету ТНЕУ, мав запис на ТТБ, увечері у вщерть запвненому залі Тернопільської обласної профспілки працівників освіти та науки зустрівся з тернополянами і відповів на цілу низку запитань, які цікавлять мешканців міста. Зокрема мова йшла про горезвісні зміни до генплану міста, будівництво котелень на торфі, соціальна реабілітація учасників АТО та добровольців тощо. Не оминули увагою питання запланованого будівнитва ГЕС на Дністрі. Також учасники зустрічі мали змогу переглянути та обговорити документальний фільм "Клептократія". Сам Віктор Чумак відзначив згодом, що порівняно з львівською та хмельницькою аудиторією тернополяни найактивніші.


Довідка: Віктор Васильович Чумак – генерал-майор юстиції запасу. У 2012 році був обраний народним депутатом (за підтримки В.Кличка та його партії «УДАР»). В січні 2016 р. вийшов із фракції БПП у Верховній Раді. Був головою Комітету ВР з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією. Зараз – заступник голови Комітету ВР з питань запобігання і протидії корупції.

Немає коментарів:

Дописати коментар