неділю, 11 листопада 2018 р.

Філателістичні нагороди тернополян

Семеро тернополян зібрали повний спектр нагород на національній філателістичній виставці «Укрфілекспо 2018»
З великим успіхом у Києві пройшла XVI Національна філателістична виставка, присвячена 100-літтю перших українських марок, зорганізована Публічним акціонерним товариством «Укрпошта» за участю громадських організацій.
Найбільший успіх на ній випав на долю метра тернопільської філателії Валерія Костянтиновича Матвєєва. Їх спільний експонат з Мірославом Фалтусом (нині громадянином Чеської Республіки) у відкритому класі «Юліуш Словацький (1809-1849 рр.)» авторитетне журі оцінило золотою медаллю.
Інший експонат В.К. Матвєєва у розділі картмаксимумів («Україна на картмаксимумах») отримав позолочену нагороду.

Приємно і те, що обидва експонати на цьому представницькому міжнародному форумі визнано кращими у своїх номінаціях.

Взагалі, картмаксимуми виявилися своєрідним тернопільським «коником». За свій експонат «Дивосвіт картмаксимума» тернополянка Наталя Шаст отримала срібну відзнаку. Вперше тернополянка-представниця чарівної статі отримує таку нагороду на національній виставці.

Вдалими були виступи наших земляків у класі тематичної і мотивної філателії. Сріблом « відлили» свої експонати Василь Дідух за роботу «1030-ліття Хрещення Русі-України. Письменство і сакральна архітектура» і Юрій Ковальков - «Нобелівська премія миру»;

Робота Сергія Яворського «Історія поштових випусків по програмі «Європа» 1956-2018 рр.» була оцінена посрібленою нагородою.

А ще у заліку команди тернополян дві «бронзи». Так відзначений доробок марколюба з Бережан Олега Поливка, який збагатив філателістичну літературу другим томом ілюстрованого каталогу немаркованих художніх конвертів України 1996-2017 рр.

Така ж нагорода за одностендовий експонат музикознавця Володимира Шкільного з Козови за філателістичне представлення «Тарас Шевченко і музика».

Варто зазначити, що за місяць до цього, у вересні в Одесі відбулася ще одна міжнародна філвиставка, яка також присвячувалася ювілею перших марок України.

Тернополяни також взяли у ній участь. Валерій Матвєєв за ті ж філателістичні напрацювання, що і на київській виставці, отримав дві позолочених медалі, а Юрій Ковальков за експонат «Пам’яті Чеслава Слані» був відзначений срібною нагородою.

Вітаючи наших марколюбів із нагородами, хочеться висловити сподівання, що і наше місто у недалекому майбутньому зможе прийняти у себе національну філателістичну виставку. Адже красень Тернопіль – це місто доброзичливих і інтелігентних людей!

Г.Коваль
Газ "Свобода" 29 жовтня 2018

Немає коментарів:

Дописати коментар