вівторок, 22 січня 2019 р.

День Соборності України (проповідь)

Щороку 22 січня ми святкуємо День Соборності України. Впродовж століть український народ був поділений, а українська земля була покраяна між державами, котрі зазіхали на неї, на нашу свободу і незалежність, докладали неймовірних зусиль, щоб роз’єднати нас. Багато поколінь наших співвітчизників мріяли і боролися за єдину незалежну соборну Українську Державу, яка буде побудована на ідеалах свободи, справедливості, добра та благочестя. Ця мрія втілилася в життя 22 січня 1919 року, коли уряд Української Народної Республіки своїм Універсалом проголосив Акт Злуки УНР та ЗУНР.
Однак нині ворог знову намагається зруйнувати нашу єдність і виставити нас перед світом на посміховисько, твердячи, що ми неспроможні бути єдиною соборною державою без стороннього втручання. Отож ми щоденно і наполегливо повинні спростовувати цю хибну думку, долаючи труднощі та випробування.

Чим є для нас День Соборності нині? Насамперед, він є для нас святом омріяної свободи і єднання. Ми знаємо, що свобода ніколи не дістається дарма. Дуже часто вона дається лише ціною людського життя. Сьогодні ми пригадуємо ту неймовірно високу ціну, яку заплатив наш народ за свою свободу і незалежність, і схиляємо свої голови в пошані перед співвітчизниками, які загинули на Майдані, на війні за останні роки, в таборах Гулагу, під час Голодомору і визвольних змагань.

Завдяки Богові, який «показує міць Свого рамена, могутніх скидає з престолів, підіймає покірливих, удовольняє голодних добром, а багатих пускає ні з чим», і нашим захисникам ми можемо святкувати нині День Соборності у відносній безпеці. Ми можемо куштувати нині плоди дерева свободи лише тому, що наші захисники – молоді хлопці і дівчата, чоловіки та жінки, вояки і волонтери – принесли і продовжують далі приносити свої життя в жертву.

Кров за свободу, незалежність і єдність народу та країни проливається на нашій землі не вперше. Але ведучи мову про це, ми повинні також думати про свою духовну свободу і заплачену за цю свободу ціну. Понад 2000 років на Голгофі пролилася кров Божого Сина, щоб кожен із нас скуштував справжню свободу – визволення від рабства гріха, диявола та смерті.


Немає коментарів:

Дописати коментар