пʼятницю, 25 січня 2019 р.

Презентували філателістичну виставку "Юнаки з огненної печі"


Документально - філателістичну виставку «Юнаки з огненної печі», яка приурочена 46 річниці подвигу «Росохацької групи» представили у бібліотеці – музеї «Літературне Тернопілля», 22 січня. На виставці представлено листи із особистого архіву лідера «Росохацької групи» Володимира Мармуса.
"Сьогодні ми презентували листи Володимира Мармуса і його колег, - зазначає експерт Тернопільської кінокомісії Володимир Ханас. - Листування відбувались в період перебування Володимира у таборах і в часи незалежності з правозахисниками українськими і закордонними. Листування відбувалися з надзвичайно відомими людьми. Це були письменники, політики, лауреати Шевченківської премії. Сьогодні представлено лише першу підбірку – це 16 аркушів."
Заступник міського голови та голова Тернопільської кінокомісії Леонід Бицюра переконаний, що Росохоцькі події показують тяглість боротьби українського народу за свою свободу:
"Наша подія приурочена річниці встановлення жовто-синіх прапорів у місті Чортків. Наші попередники члени «Росохацької групи» здійснили доволі серйозну спробу у відновленні української державності. Після того, як хлопці з групи  потрапили у табори, там вони зустрілися з упівцями, які несли покарання ще з кінця 50-тих років. Тоді вони відчули живу естафету передачі боротьби. Цих два покоління боролися за незалежність у неперспективних умовах, але робили усе для здобуття незалежності", - переконаний пан Леонід.
Під час відкриття виставки відбулося спецпогашення конверта присвяченого подіям, що відбулися у ніч на 22 січня 1973 року у Чорткові. 
Право погасити конверт надали заступнику міського голови та засновнику Тернопільської кінокомісії Леоніду Бицюрі, експерту Тернопільської кіно комісії Володимиру Ханасу, автору дизайну конверта Андрію Пилюху, та філателісту- учаснику АТО Юрію Заблоцькому.
Дизайн конверта розробляв львівський філателіст Андрій Пилюх:
"На конверті зображена меморіальна таблиця, що знаходиться на будівлі педучилища, яка приурочена подіям 46-річної давності. Також кругом зображено усі  чотири будівлі над якими було піднято жовто-сині прапори", - каже філателіст.
Нагадаємо, у ніч проти 22 січня 1973 року учасники “Росохацької групи”  встановили над  кількома будівлями в  Чорткові  чотири синьо-жовті прапори та розвішали 19 прокламацій до 55-ї річниці проголошення Четвертого Універсалу Центральної Ради.
Вже 19 лютого 1973 року почалися арешти, а наприкінці 1973 року року в Тернополі відбувся закритий суд. За статтями 62 (проведення антирадянської агітації і пропаганди) і 64 (створення антирадянської організації) Карного Кодексу УРСР Володимир Мармус, Микола Мармус, Степан Сапеляк, Володимир Сеньків, Петро Винничук, Микола Слободян, Василь Лотоцький та Андрій Кравець отримали від 3 до 5 років у виправно-трудових колоніях та по 2-3 роки заслання. Найсуворіший вирок суд виніс Володимиру Мармусу – 6 років таборів суворого режиму і 5 — заслання. 
У 2006 році Указом Президента України росохацьких сміливців нагородили орденами „За мужність” І ступеня. Їхні імена також закарбували на пам΄ятній таблиці, відкритій на приміщенні Чортківського педучилища 26 січня 2012 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар