пʼятницю, 23 серпня 2019 р.

Почали зйомки документального фільму «Хор Верьовки»

Документальний повнометражний музичний фільм розповість не тільки історію всесвітньо відомого Національного заслуженого академічного народного хору України ім. Г. Верьовки, який має багато національних і міжнародних відзнак, але й розкриє синкретизм українського фольклору у сучасних музичних відео-кліпах на відомі українські народні пісні, що допоможе якомога яскравіше передати чуттєву атмосферу Української Етніки молодшому поколінню і не тільки.



Продюсер фільму Юлія Чернявська коментує: «Стрічка мусить стати чимось новим в нашій документалістиці, адже ми прагнемо показати український фольклор у виконанні хору Верьовки в сучасному та унікальному для вітчизняного ринку музичному форматі».

«Для мене головною метою фільму, - зазначив режисер Володимир Шпак, - є не так репрезентація проявів українського фольклору через творчість «Народного хору», а скоріше показ історії життя діячів хору, від простих працівників до Народних артистів, для яких приналежність до колективу є дещо більше, ніж просто заняття».

Окрім документальної історії хору, у фільм будуть вкраплені та сюжетно обґрунтовані 4 народні композиції, зроблені у формі відео-кліпів, що зніматимуться в яскравих історичних та урбаністичних місцях України.

«Реалізація даного проекту через документальний фільм є для нашого колективу дуже важливою і на часі. Сподіваємося, що багатовимірність і складність величезного матеріалу дасть зрозуміле і переконливе уявлення про видатний внесок цього славетного колективу в сучасне мистецтво, де він часто виступає "першопрохідцем”. Маємо велику надію, що так буде на віки до поки буде існувати людство. НАША ДУМА, НАША ПІСНЯ НЕ ВМРЕ, НЕ ЗАГИНЕ...".» - коментує художній керівник Національного хору ім. Г.Верьовки Зеновій Корінець.


Проект був підтриманий Українським Культурним Фондом, під час конкурсу якого став лауреатом програми «Підсилення потужності українського аудіовізуального сектору». 

«Український культурний фонд підтримує мистецьке розмаїття країни. Ми надзвичайно раді, що цього року за підтримки фонду зніматиметься музичний фільм, присвячений «Хору Верьовки» — видатному колективу, який зберігає та примножує національне культурне надбання. Сподіваємося, що цей проект стане документацією, талановитою фіксацією сучасної історії всесвітньо відомого хору, який поєднує сьогодення і традиції» - зазначила виконавчий директор УКФ пані Юлія Федів.

Виробництвом фільму займається продюсорка Юлія Чернявська, яка є знаною не тільки в царині телесеріального та художнього кіно, але й в документалістиці: «Будинок «Слово» мав прем’єру в конкурсі одного з фестивалів категорії «А», Варшавського, а в Україні отримав національну відзнаку «Золота дзиґа», як «кращий документальний фільм 2018 року». Також Юлія Чернявська створила документальні фільм «Малевич», «1944» і «З України до Голлівуду».

Зйомки стрічки «Хор Верьовки» триватимуть до кінця жовтня у різних регіонах України. Завершити роботу автори планують до початку жовтня 2019 року. А протягом 2020-го буде здійснено обмежений кінопрокат за сприяння асоціації кінокомісій України. Потому стрічку покажуть на телебаченні. 

Український культурний фонд ‒ державна установа, створена у 2017 році, на підставі відповідного Закону України, з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду, згідно чинного законодавства, спрямовується та координується Міністерством культури України. Підтримка проектів Українським культурним фондом здійснюється на конкурсних засадах.

Немає коментарів:

Дописати коментар