суботу, 28 вересня 2019 р.

Музей "Зборівська битва 1649 року" (2019)


Історично-краєзнавчий музей «Зборівська битва» (м.Зборів, Тернопільська область, вул.Козацька,45. Директор – Богдан Макогін). Автор відеослайду - Тарас Коковський.
Коротка довідка:

Музей «Зборівська битва» був заснований 1993 року з ініціативи українського поета, журналіста, громадського діяча, ї члена Національної спілки письменників України (1995), лауреата премії ім. Братів Лепких (2002) Григорія Барана-Радошівського (1930-2013) на честь видатної події в історії українського державотворення – Зборівської битви 1649 року. Перших відвідувачів музей прийняв 1995 року, коли була викінчена діорама «Зборівська битва», що висвітлює вирішальний момент цієї звитяжної баталії (автор – Степан Нечай). Фундамент будівлі було закладено австрійським банкіром у 1895-1896 роках. Через 100 років, 66-річний багатолітній в’язень сибірських таборів, учасник визвольних змагань Григорій Якович Баран у цьому приміщенні створив музей. У музеї зберігається понад 1500 експонатів, зокрема матеріали археологічних досліджень поля Зборівської битви, проведених Міжнародною експедицією, зініційованою професором Моргедського університету (м.Моргед, штат Кентукі, США) Адріаном Мандзієм та очолюваною директором Тернопільської обласної комунальної інспекції охорони пам’яток історії і культури Богданом Строценем. Дві верхні експозиційні зали на висвітлюють козацькі походи в Галичину під проводом гетьмана Богдана Хмельницького, детально розкривають хід Зборівської битви, внаслідок якої було укладено Зборівський договір між королем Речі Посполитої Яном ІІ Казимиром з одного боку і Військом Запорозьким на чолі з гетьманом Богданом Хмельницьким з другого боку, що документально підтвердив утворення Української Козацької Держави. З року в рік експозиції, присвячені Зборівській битві поповнюються новими дослідженнями, матеріалами та експонатами. В музеї постійно проводяться наукові конференції, зустрічі з дослідниками, урочини, присвячені роковинам Зборівської битви.

ЦІКАВО ЗНАТИ:

Нині серед експонатів, присвячених козацтву, є ціла низка унікальних дерев’яних скульптур відомих різьбярів Лупійчуків (батька та сина). Декотрі з них наразі встановлені на відреставрованих дубових діжках, що були привезені з Франції до України для оновлення і подальшого використання у Франції. Відразу спадають на думку походи козаків на теренах Європи, славетні постаті батька та сина Орликів. Згідно пункту 7 Зборівського договору - "Жиди державцями, відкупниками й закупниками християн і жителями не повинні бути в українських містах, де козаки мають свої полки", а 12-го - " Вдови залишені козацькі щоб образи від панів та урядів не мали".

ДОДАТКОВІ ДЖЕРЕЛА:

- Зборівський трактат від серпня 1649 року (http://litopys.org.ua/suspil/sus79.htm)

Реєстр Війська Запорозького 1649 року за умовами Зборівського договору (http://resource.history.org.ua/cgi-bin/eiu/history.exe…)

- Мапа кордонів Гетьманщини за умовами Зборівського договору (https://upload.wikimedia.org/…/Location_of_Cossack_Hetmanat…)

- Як козаки французів рятували (https://day.kyiv.ua/…/yak-kozaky-francuziv-ryatuvaly-ta-dyu…)

Немає коментарів:

Дописати коментар