понеділок, 23 вересня 2019 р.

Про створення музею-скансену у Чернелеві-Руському

Село Чернелів-Руський Тернопільського району завдяки Ігорю Гереті, легенді української археології, відоме нині в наукових колах в усьому світі. Відкрите ним поховання у цьому селі фактично є найбільшим об’єктом розкопок черняхівської культури. Йдеться про поховання готів, котрі колись населяли величезні території Європи.
На цьому місці, у майбутньому планується звести музей-скансен черняхівської культури. Для майбутньої експозиції ще у 1990-х роках було законсервовано близько 20 найбільш придатних для показу захоронень. Серед них є і два так званих «князівських». Загалом було розкопано 300 поховань. І це ще не всі. Крім того, в експозиції Тернопільського обласного краєзнавчого музею задіяні матеріали лише кількох поховань, а все інше - зберігається у фондах. Саме фондові матеріали, а це близько 2000 оригінальних експонатів, будуть виставлені в майбутньому археологічному музеї. Таким чином повністю будуть показані знахідки одного з найбільш повно досліджених некрополів черняхівської культури разом із найцікавішими похованнями - результати майже тридцятирічних археологічних досліджень.

З цією метою Байковецька громада підготувала проект «Створення музею-скансену черняхівської культури. Перші кроки» і подала його на конкурс «Малі міста – великі враження», який проводить Міністерство культури України. Проект отримав підтримку і буде реалізовуватися. І розпочнеться він з міжнародного форуму археологів, який відбудеться 9-11 жовтня . 

Саме про це говоритимуть учасники прес-конференції:

Віктор Пулька, заступник Байковецького сільського голови,

Богдан Строцень, археолог, учень Ігоря Герети, уродженець села Чернелів-Руський,

Володимир Ханас, представник Тернопільської кінокомісії, один з авторів документального фільму про Чернелево-Руське поховання готів. 

Прес-конференція відбудеться 25 жовтня о 16 год. 



Місце проведення: м.Тернопіль, вул. І.Франка, дитяча бібліотека – музей «Літературне Тернопілля».

Немає коментарів:

Дописати коментар