середу, 16 жовтня 2019 р.

Всеукраїнський тур проекту «Від ідеї до екрану»

На юридичному факультеті ТНЕУ стартував всеукраїнський тур проекту «Від ідеї до екрану».(продюсер О.Виговська)
15 жовтня 2019 року за ініціативи декана С. В. Банаха в актовій залі юридичного факультету ТНЕУ в рамках освітнього проекту «Від ідеї до екрана» відбувся прем’єрний показ короткометражних фільмів «Остання війна», «Час собак» і «Тумани»
студентів і випускників Київського національного університету театру, кіно й телебачення імені І. К. Карпенка-Карого.
Проект організовано Тернопільською кінокомісією за підтримки Українського культурного фонду з метою розвитку українського кіномистецтва, підтримки молодих режисерів, створення нових мистецьких команд, які зможуть створювати якісні кінострічки.
У заході взяли участь Володимир Ханас – експерт Тернопільської кінокомісії; Володимир Бакум – режисер та автор сценарію фільму «Тумани»; Ольга Світлична – режисер та автор сценарію фільму «Час собак»; Кирил Гриша – режисер та автор сценарію фільму «Остання війна»; працівники юридичного факультету, студенти спеціальностей «Документознавство та інформаційна діяльність», «Менеджмент соціокультурної діяльності», «Інформаційне забезпечення», «Психологія», «Соціальна робота».
Показані фільми об’єднує тема війни на сході України, буття у рідному просторі, який через війну став чужим, трагізм людських доль і гострий біль втрати. Проте, як зауважив учасник проекту Кирил Гриша, «це три різних погляди і три різних історії». У своєму фільмі «Остання війна» він показав, як миттєво вона забирає у людини найдорожчих. Наодинці з війною залишилася мати, що втратила сина і чоловіка. У роботі «Час собак» Ольги Світличної перед обличчям війни стала донька, яка не може змиритися із втратою матері, батька, а згодом і малої батьківщини. У стрічці «Тумани» Володимира Батума бачимо різні грані війни: вона не тільки відбирає в людини життя, але й спустошує духовно, руйнує сім’ї, цінності, забирає людяність у людини…
Кожен із молодих митців має свої улюблені засоби виразності. Для Кирила – це лаконізм, увага до деталей, реалістичність зображення, «недомовленість», що спонукає до роздумів. Ольга майстерно оперує барвами, засобами музики, світла й тіні, емоціями, вміє показати біль і переживання людської душі без слів. Володимир вражає глибиною змісту, емоційністю, ретельним добором кадрів, символікою, довершеністю характерів, майстерністю постановки сцен.
Фільми тримають в емоційній напрузі від першого й до останнього кадру, змушують думати, вчить розуміти і співпереживати. Всі вони мають відкритий кінець, що дає глядачеві простір для власних думок.
У фінальній частині заходу звучали цікаві запитання від аудиторії, теплі слова подяки митцям та організаторам проекту. Бажаємо їм натхнення, плідної роботи і подальших творчих успіхів.

Немає коментарів:

Дописати коментар