вівторок, 29 жовтня 2019 р.

Мандрівний Docudays UA стартував у Тернополі

XVI Мандрівний фестиваль документального кіно Docudays UA вже прибув на Тернопільщину. Мешканцям міста та області покажуть нові стрічки вітчизняних та закордонних режисерів, яких немає у вільному доступі. Темою цьогорічного фестивалю стало переосмислення концепції прав людини в умовах онлайн-виміру. 
Про це розповіли під час прес-конференції, яка відбулася 29 жовтня у бібліотеці-музеї «Літературне Тернопілля».
Щороку із жовтня до кінця грудня Docudays UA проводить покази у 22-х областях України – у кінотеатрах, будинках культури, вищих навчальних закладах, школах, молодіжних клубах, книгарнях, бібліотеках, колоніях для засуджених і СІЗО України, у навчальних закладах для майбутніх працівників пенітенціарної системи. Організатор: Мережа регіональних партнерів Docudays UA, до якої входять 49 НДО у 22-х областях України. 
Docudays UA-2019 пропонує поміркувати над тим, як змінюється наше повсякдення, звички та способи комунікації з появою цифрових технологій, які нові можливості вони відкривають для дослідження реальності й водночас які загрози, пов’язані з контролем та інформаційною безпекою, вони ховають.

«Дозволити програмі змінити вашу свідомість. Це та тема, яка є актуальною серед авторів, режисерів, - зазначає голова Асоціації кіно комісій України Леонід Бицюра. - Вона є основним мотивом цивілізаційного діалогу людини з самою собою. Того, як середовище змінює наші звички, суспільні цінності, наші моделі поведінки у побуті та соціумі. Декілька років тому, «Docuday»s перший підняв тему булінгу, яка зараз є одною з основних в освітньому середовищі. Це показує те, що Docudays стає не просто площадкою конкуренції та змагань режисерських бачень, пошуків та знахідок, але й стартовим майданчиком змін суспільної свідомості».

За 16 років існування Docudays UA пройшов колосальну еволюцію: від камерного заходу, яким цікавились окремі кіномани та завсідники столичного Будинку кіно, — до масштабної події міжнародного значення, де престижно презентувати свій новий фільм. Разом із фестивалем зростає й глядацький інтерес української публіки до документалістики. Нинішнього року на Docudays UA будуть показані три конкурсні програми, учасники яких конкуруватимуть за призи, — DOCU/Україна (5 прем'єр українських повнометражних документальних фільмів), DOCU/Коротко (14 короткометражних стрічок із різних країн світу, серед них — 2 українські) та DOCU/Світ (10 найкращих стрічок 2018—2019 років, які мають успішну фестивальну історію та які ви навряд чи зможете ще десь побачити в Україні на великому екрані). 

«На Тернопільщині мандрівний фестиваль документального кіно Docudays UA проводиться вже в 12-те. Участь у цьогорічному фестивалі приймають 13 шкіл міста та області, де представляють фільми та проводять навчання, які стосуються не лише проблеми булінгу, а й кібербулінгом. Ми озуміємо, що цифрові технології є викликом для усіх поколінь. Саме тому Docudays пропонує програму фільмів про реалії життя. Протягом двох місяців ми покажемо 32 фільми на дану тематику».
Після прес-конференції глядачі переглянули стрічку "Обережно:провалля". 31 жовтня покази фільмів відбудуться у Палаці Кіно
Аліна Жайворонко

Немає коментарів:

Дописати коментар