понеділок, 16 жовтня 2023 р.

Хліб в історії людства

Сьогодні, 16 жовтня, відзначається Всесвітній день хліба. Подія виникла у 2006 році за ініціативи Міжнародного об'єднання пекарів та кондитерів, пише УНН. Вважається, що хліб з'явився п'ять тисяч років тому у Стародавньому Єгипті. Згодом хліб почали випікати у Стародавній Греції та Римській імперії.

            Борошняний виріб, який багато народів світу вважають головною їжею, має довгу історію.       Понад 5 тис. років тому перша хлібина не була схожа на сучасну, стародавні єгиптяни готували       її у вигляді каші із зерен злаків. Пізніше почали випікати на гарячому камінні хлібні паляниці із         грубо змеленого зерна. Вже в III тисячолітті до нашої ери випікали 3 десятки сортів хліба. До          європейських народів рецепт приготування борошняного продукту потрапив із Греції та         Римської імперії.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ХЛІБ

До появи дерев’яних тарілок їжу викладали на шматки хліба. Багатії «хлібними тарілками»      годували худобу або віддавали жебракам.

У давнину біла випічка була доступна вищим прошаркам суспільства, у раціоні бідних зустрічався тільки сірий та чорний хліб.

У січні 1996 р. мексиканські пекарі спекли борошняного рекордсмена, довжина якого була 9,2 км.

Найшвидше випекли булочку в США. Її спекли за 8 хв 13 сек.

До Книги рекордів Гіннеса потрапив український коровай діаметром у 1,6 м, вагою 1,5 ц та висотою 65 см.

                                   












   




Немає коментарів:

Дописати коментар