суботу, 30 липня 2016 р.

Презентовано навчальні модулі Академії спроможності громад

Вчора, 29 липня Вінницька обласна організація МГО «Україна-Польща-Німеччина» разом з партнерами із Сорокського району Республіки Молдова проінформували ЗМІ про черговий етап реалізації проекту «Розбудова спроможності громад – досвід Вишеградської четвірки для країн Східного партнерства». Проект впроваджується спільно з вісьмома партнерами з країн Європи та співфінансується Міжнародним Вишеградським фондом.


У ході зустрічі координатор проекту Андрій Кавунець озвучив остаточні теми навчальних модулів, які визначені учасниками, координаторами та партнерами проекту. Перша тема – «Досвід країн Вишеградської четвірки по впровадженню реформ, можливості впровадження в Україні та Молдові»; друга  – «Ефективна співпраця влади, громадянського суспільства та медіа, як механізму розвитку спроможності громад»; третя  – «Механізми участі громадськості в процесах прийняття рішень органами влади»; четверта – «Стратегічне планування» і п’ята тема – «Фандрайзинг, підготовка проектних пропозицій». 

Тренінгові програми цих модулів сформовані на основі досвіду Польщі, Чехії, Угорщини та Словаччини – країн, де у травні побували з навчальним візитом учасники проекту, та України і Молдови. Після того, як учасники проекту проведуть навчальні тренінги, буде створено  Академію спроможності громад, члени якої передаватимуть досвід країн Вишеградської четвірки територіальним громадам України і Молдови.

– Для Молдови – це дуже своєчасний проект. В нас у Молдові розпочалося реформування адміністративно-територіальних одиниць. До 2017 року замість районів в нас буде утворено 6 регіонів. Будь-які зміни потребують підготовки кадрів. Академія на це і направлена, пріоритет її діяльності - саме в підготовці кадрів. Ні для кого не секрет, що після виборів 70% самоврядців – абсолютно непідготовлені, – зазначив представник молдовської сторони Ніколай Москалу.
Учасник проекту, голова коаліції НУО Тернопільщини « Своя громада» Володимир Ханас зазначив, що «напрацювання учасників проекту вже викликають неабияке зацікавлення. 19 вересня з ініціативи Товариства 6 червня у Тернополі запланована міжнародна конференція «Шлях Польщі до місцевого самоврядування». У програмі запланована презентація Академії спроможності громад . Також очікується підписання меморандуму про співпрацю.»
Голова МГО «Україна-Польща-Німеччина» Сергій Татусяк наголосив, що наразі територіальні громади таких країн як Україна та Молдова мусять самотужки, і лише з допомогою країн Європи, прокладати шлях свого розвитку, оскільки держава не спромоглася дати їм правильний вектор на перспективу.

– За 25 років незалежності немає ефективної моделі влади, жорстка централізація... Значна частина ресурсів, кадрового потенціалу зосереджується в наших столицях. Тому той формат, який визначили ми для себе - створення Академії спроможності громад - я впевнений, буде ефективним, – сказав С.Татусяк.
Він додав, що Академія успішно функціонуватиме в тому числі завдяки надійним партнерам та експертам країн Вишеградської четвірки.

Наступного дня проект буде презентовано у м. Сороки .
Знимки В.Ханаса

Немає коментарів:

Дописати коментар