четвер, 12 квітня 2018 р.

Тернопілля дякує добровольцям


Тернопільщина виявилася законодавцем моди у відзначенні дня добровольця. Ініціативу проявила ще у минулому році заступник голови Спілки ветеранів АТО Тернопільщини, керівник її інформаційно-аналітичного блоку Катерина Бойко. 
Спілка, за її словами, створена щоб допомагати ветеранам АТО у їхній повоєнній діяльності: лікуванні, реабілітації, пошуку роботи, соціальному та юридичному захисті, виготовленні необхідних документів тощо. «Ми мусимо звертати увагу, що це ніякий не політичний проект, і люди нам повірили», – говорить Катерина Бойко.
З жовтня 2017 активісти спілки домоглися виділення бюджетних коштів для безоплатне МРТ учасникам бойових дій. 
Обласна рада виділила 50 тис.грн. у минулому році, а в планах 2018 року здійснювати хоча б 20 безкоштовних обстежень щомісяця. 
Спілкою підготовлено звернення з забезпечення безкоштовними ліками онкологічних хворих учасників бойових дій та членів їх сімей, а на стадії обговорення – питання прийняття обласної програми з забезпечення безкоштовними ліками учасників бойових дій незалежно від діагнозу через комунальні аптечні заклади. «Ми маємо програму доступних ліків, тому використати цей досвід для учасників бойових дій – не проблема. Головне, щоб влада хотіла це зробити», – коментує пані Катерина. Спілка активно допомагає ветеранам в оформленні документів на отримання земельних ділянок, як це і передбачено законодавством. Одним з найрезонансніших здобутків є постійний контроль за дотриманням законодавства в частині безоплатного перевезення учасників бойових дій міським та міжміським пасажирським транспортом. Представника Спілки запропоновано в комісію, яка проводить конкурс з розподілу маршрутів між перевізниками. З того часу конкурс (до речі, вперше за роки існування) став більш-менш прозорий. «З нашої подачі зменшилася кількість відмов у безкоштовному перевезенні атошників, – продовжує К.Бойко. – Ми це постійно контролюємо та оперативно реагуємо, на порушників одразу накладають санкції». 
Учасники Спілки активно відстоюють свої права. Зокрема, окремі представники брали участь в протестах під Кабінетом Міністрів України щодо відміни 413-ї Постанови в частині квотування надання земельних ділянок для атовців в пропорції 25/75. Атовці таки домоглися її скасування. 
Для 1000 атовців та їх сімей з усіх районів Тернопільської області 27 січня в ТРЦ «Подоляни» організували концерт камерної музики, невеличкий фуршет, безкоштовний боулінг, ковзанку та перебування в ігровій кімнаті для дітей. Крім того, активісти стали співорганізаторами турніру з міні-футболу, а зараз готують спільний проект з 1-го обласного турніру з кросфіту серед учасників бойових дій пам’яті Миколи Руснака в Хоросткові та інші турніри по районах, присвячених пам’яті загиблих побратимів (наприклад турнір з футзалу пам’яті Юрія Коваля в Ланівцях тощо). Вся ця діяльність спрямована на допомогу та реабілітацію ветеранів АТО, на те, щоб вони знайшли своє місце у житті, щоб повоєнний відбиток не став точкою їхньої зміни на гірше. «Ми хочемо, щоб земля, всі пільги чи послуги, встановлення інвалідності надавались прозоро, без «рішалова» і «кураторства», – підсумовує Катерина Бойко, – Але поки що мусимо відстоювати це, хоча віримо, що державна машина обернеться лицем до тих, хто забезпечує їм мирне існування в тилу…».

Немає коментарів:

Дописати коментар