вівторок, 29 березня 2011 р.

Зареєстровано законопроект щодо захисту джерел інформації журналістів


11 народних депутатів зареєстрували у Верховній Раді проект Закону «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо забезпечення права журналістів на захист джерел інформації)»
Про це повідомила Київська незалежна медіа-профспілка.
У законопроекті професія журналіста додається до переліку професій, представників яких не можна допитувати як свідків з приводу того, що їм довірено або стало відомо при здійсненні професійної діяльності. У цьому переліку наразі є нотаріуси, лікарі, психологи, священнослужителі.
Також рішення про обшук і виїмку обладнання і носіїв інфомації у журналіста можуть проводитись лише за вмотивованою постановою голови апеляційного суду за місцем провадження слідства на підставі подання прокурора області (АРК, міст Києва чи Севастополя), причому у такому поданні обов’язково має зазначатися, що йдеться про обшук у журналіста.

Це практичний результат круглого столу «Журналісти і міліція: як уникнути протистояння?», який два тижні тому провели активісти Київської незалежної медіа-профспілки та журналісти ІА «Поряд з вами» за підтримки МГО «Інтерньюз». До підготовки законопроекту були залучені юрист Роман Головенко з Інституту масової інформації та член Ревкому КНМП Юрій Шеляженко.
«Зараз журналісти не мають захисту від міліцейського тиску, хоча норми про захист джерел інформації існують. Але міліція посилається виключно на Кримінально-процесуальний кодекс, де таких норм ще немає. Останній сумний приклад – обшук та вилучення обладнання у журналістки Олени Білозерської», – каже голова комітету Київської незалежної медіа-профспілки Юрій Луканов.
Головний редактор інформагентства «Поряд з вами» Олена Білозерська також брала безпосередню участь у розробці законопроекту. «Ми не пропонуємо зробити журналістів якоюсь привілейованою категорією громадян, наполягаємо лише на професійних привілеях, необхідних нам для успішного виконання своєї роботи. В силу професії у дуже багатьох журналістів зберігається конфіденційна інформація. Якщо вона не буде захищеною, джерела інформації не співпрацюватимуть із журналістами», – зазначила О.Білозерська.
КНМП закликає депутатів підтримати законопроект та висловлює подяку депутатам, які його зареєстрували – Андрію Павловському, Юрію Кармазіну, Лесі Оробець, Андрію Шевченку, Олесю Донію, Володимиру Ар’єву, Олександру Сочці, Сергію Соболєву, Леву Бірюку, Андрію Парубію та Андрію Шкілю.

Немає коментарів:

Дописати коментар