неділю, 8 квітня 2012 р.

Дайджест №5 Партнерство «Відкритий Уряд»


Шановні колеги!
Громадське Партнерство «Відкритий Уряд» пропонує вашій увазі п'ятий номер електронного інформаційного дайджесту, з якого ви дізнаєтеся, як впроваджується в Україні міжнародна ініціатива «Відкритий Уряд», що була започаткована Президентами США та Бразилії. Україна взяла на себе зобов’язання у тісній співпраці з громадськістю підготувати до 8 квітня 2012 року Національний план, який би передбачав прозорість державного управління, залучення громадян до цього процесу, боротьбу з корупцією та використання нових технологій в процесах держуправління.

Що для цього робить влада? Чим допомагає громадськість? Чому експерти вважають, що міжнародна ініціатива Партнерство «Відкритий Уряд» - це шанс для України. Які практики можуть запропонувати регіони держави для впровадження ініціативи? Відповіді на ці питання ви знайдете у п'ятому дайджесті Громадського Партнерства.

ЩО РОБИТЬ ВЛАДА?

Уряд України хоче ставати відкритішим та запропонував громадськості план змін

Уряд України в особі прем'єр-міністра Миколи Азарова пообіцяв залучати громадян до формування державної політики, забезпечити їх доступ до публічної інформації, всіляко протидіяти корупції та широко впроваджувати електронне врядування. Такими є попередні результати Національного круглого столу із обговорення проекту Національного плану впровадження в Україні міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд».
Інформацію про Національний круглий стіл із обговорення проекту Національного плану впровадження в Україні міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» висвітлили в Донецькій області,Харківській областіЗапорізькій та інших областях.

В Одессе создали рабочую группу для внедрения «Открытого правительства»

Губернатор Одесской области Эдуард Матвийчук распорядился создать рабочую группу для обеспечения общественного обсуждения проекта планов мероприятий по реализации в Украине инициативы «Партнерство «Открытое правительство».
Как передает корреспондент газеты «Избирком», в рабочую группу вошли чиновники областной администрации и представители общественных организаций. Возглавит группу заместитель губернатора Дмитрий Волошенков. В группу также войдет и глава Одесской областной организации «Комитета избирателей Украины» Анатолий Бойко.

Тернопільська область

Олександр Конончук зустрівся з координаторами ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд»

Перший заступник голови Державної податкової служби у Тернопільській області Олександр Конончук провів робочу зустріч з регіональним координатором ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд»
Володимиром Ханасом, експертом даного проекту Ярославом Чорнозубом та головою правління громадської організації «Фонд розвитку м. Тернополя».

ЩО РОБИТЬ ГРОМАДСЬКІСТЬ

Тернопільська область

Сільським головам про "Відкритий уряд"

Регіональний координатор Партнерства "Відкритий уряд" в Тернопільській області Володимир Ханас та регіональний експерт Василь Ханас зустрілися з головами сільських рад Тернопільської області та проінформували про основні позиції партнерства "Відкритий уряд" та хід впровадження у Тернопільській області. Також обговорено можливості місцевих рад у впровадженні місцевих ініціатив.

Чернігівська область

Сприяння розвитку громадянського суспільства силами Громадської ради

Вкотре члени Громадської ради при облдержадміністрації, а також представники інших громадських організацій обговорювали актуальні проблеми сьогодення.
Так, 21 березня під час засідання круглого столу «Актуальні питання сприяння розвитку громадянського суспільства в Чернігівській області», організованого Управлінням з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації, учасники заходу дискутували над тим, як створити сприятливі умови для розвитку громадянського суспільства на Чернігівщині.
Наталія Надирова, регіональний координатор міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», ознайомила присутніх з планами роботи по реалізації цього проекту в області.

Вінницька область

Громадські організації Вінниччини краще за всіх борються з корупцією

«Україна працює у всесвітній програмі „Відкритий уряд”, - зазначає голова Хмільницької громадської організації „Право” Віталій Дорох. – Це багатостороння ініціатива більш ніж 40 країн світу, яка контролює забезпечення виконання урядами конкретних зобов'язань щодо сприяння прозорості державного управління та проводить моніторинг урядових антикорупційних програм.
Вінницька область, за висновками Форуму, має прогресивний досвід співпраці влади та громадських організацій у боротьбі з корупцією.

Черкаська область

На сайті Черкаської ОДА розміщена інформація про регіонального координатора щодо впровадження міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд»

Житомирська область

Інформація про міжнародну ініціативу "Партнерство "Відкритий Уряд" розміщена на сайті Житомирської ОДА та на громадському сайті "3 сектор"

Представник Громадського Партнерства «Відкритий Уряд» взяв участь у міжнародній конференції Transparency works (якісна прозорість), яка відбулася у Вільнюсі

28-30 березня 2012 року у місті Вільнюсі (Естонія) відбулася конференція на тему Transparency works (якісна прозорість), в якій взяли участь представники громадського сектора, IT сегменту та бізнесу. Учасники неформального зібрання говорили про впровадження нових технологій у розвиток державної політики, залучення громадян до її формування, створення платформ для моніторингу  державних закупівель, запровадження електронного голосування під час виборів. До речі, в Естонії 60 відсотків жителів голосують через мережу Інтернет.
Представник Громадського Партнерства «Відкритий Уряд» Галина Кохан презентувала під час зустрічі діяльність партнерства та розповіла про використання соціальних мереж для поширення інформації про міжнародну ініціативу «Партнерство «Відкритий Уряд».

ДУМКА ЕКСПЕРТА

Кіровоградська область

Олександр Барно: «Міжнародна ініціатива «Партнерство «Відкритий Уряд» - це шанс для України стати дійсно демократичною!»

Громадське Партнерство «Відкритий Уряд» вирішило підготувати серію інформаційних матеріалів з усіма зацікавленими сторонами та експертами у впровадженні міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд». На питання відповідає доктор педагогічний наук, доктор філософії, експерт Олександр Барно
1.Що для вас означає ініціатива «Відкритий Уряд»?
- Міжнародна ініціатива «Партнерство «Відкритий Уряд» - це шанс для України стати дійсно демократичною, адже вона спрямована на подолання  гострих проблем сьогодення: корупції, закритості, бюрократії влади та інших.

КРАЩІ ПРАКТИКИ МІСЦЕВОЇ ВЛАДИ ПО РЕАЛІЗАЦІЇ ІНІЦІАТИВИ «ПВУ»

Моніторинг положень центральних органів виконавчої влади

Моніторинг положень на відповідність можливості створення дорадчих органів, здійснення взаємодії з громадськістю і забезпечення доступу до публічної інформації Центральними Органами Виконавчої влади України.

ДАЙДЖЕСТ ДЛЯ ВАС ГОТУВАЛИ:

Редактор: Оксана Якуніна
Дизайн та верстка: Василь Зайцев

Немає коментарів:

Дописати коментар