пʼятницю, 27 квітня 2012 р.

Українські ініціативи щодо відкритості влади стали пріоритетними для урядів всього світу


 Від Уряду Азарова чекають конкретних дій, про які доведеться звітувати у березні 2013 року на міжнародному рівні у Великобританії

Україна у рамках міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» зобов’язалася виконати Національний план дій, який передбачає відкрите, прозоре та ефективне врядування. Українські ініціативи щодо запровадження системи електронних звернень громадян та прозорості функціонування видобувних галузей були обрані пріоритетами для урядів всього світу та відзначені держсекретарем США Гіларі Клінтон під час Всесвітньої конференції країн-учасниць ініціативи, що відбулася 17-18 квітня 2012 року у Бразилії. Як саме Україна планує впроваджувати Національний план дій ініціативи «Партнерство Відкритий Уряд»? 

Які конкретні зміни щодо  власної відкритості пообіцяв Уряд українцям? Хто готовий допомагати Україні у виконанні Плану дій? Та що отримає від впровадження міжнародної ініціативи звичайний українець? Саме про це говорили представники влади, українських та міжнародних організацій під час прес-конференції, яка відбулася 26 квітня у Києві.
Радник Президента України – Керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації АПУ Марина Ставнійчук наголосила на важливості реалізації в Україні міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд», покликаної забезпечити прозорість державного управління. «Надзвичайно важливо, що у Координаційній раді з питань розвитку громадянського суспільства створено спеціальну робочу групу з координації впровадження плану реалізації ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд»», - сказала Радник Президента.
За словами голови Секретаріату Громадського Партнерства «Відкритий Уряд» (керівника представництва в Україні Transparency International) Олексія Хмари, Національний план дій, який був ухвалений Керівним комітетом міжнародної ініціативи, на вісімдесят відсотків складається з пропозицій громадських експертів. Під час його представлення на Всесвітній конференції з'ясувалося, що процес консультацій щодо підготовки цього документу, організований в Україні громадським партнерством з підтримки ініціативи “Відкритий уряд”, виявився одним з найбільш успішних з точки зору врахування пропозицій громадян у фінальній версії плану. Україна увійшла у трійку країн, про які найчастіше говорили у Бразилії. «Ми звучали у зв’язку з складним процесом підготовки Національного плану та залучення громадськості до цього процесу. Про нас згадували, коли українські ідеї щодо запровадження прозорості діяльності видобувних галузей та створення системи електронних звернень були визначені у пріоритетах для відкритості урядів світу», - підкреслив Олексій Хмара.
Як зауважив директор Програми "Громадянське суспільство та належне врядування" Міжнародного фонду "Відродження" Олексій Орловський, ініціативи українського уряду, які були особливо відзначені на заході у Бразилії (прозорість енергетичного сектору та право на електронні звернення) були започатковані саме за підтримки Міжнародного фонду "Відродження". Проте, на думку експерта, ще зарано говорити про можливість оперативного впровадження в Україні Ініціативи забезпечення прозорості видобувних галузей (ЕІТІ). «ЕІТІ, - відмітив він, - це незалежний стандарт прозорості, який підтримується на міжнародному рівні. Основу Ініціативи складає механізм регулярної публікації достовірних даних, які пройшли незалежну звірку, про платежі видобувних компаній до бюджету, із сумами грошей, які  реально були отримані бюджетом. Завдяки лобістській кампанії, яку проводили члени Асоціації “ЕнергоТранспорентність”, Президентом України та Урядом за останні три роки зроблено певні кроки, спрямовані на прискорення приєднання України до цієї ініціативи. Але із подібними темпами забезпечити її імплементацію до кінця цього року буде складно». Реалізація ЕІТІ має підвищити рівень міжнародної довіри, покращити інвестиційний клімат, посилити рівень енергетичної безпеки за рахунок створення більш прозорого та якісного конкурентного середовища.
На думку Олексія Орловського, не менш важливими пунктом національного Плану дій є зобов’язання Уряду всіляко сприяти розвитку місцевої демократії. Зокрема, йдеться про внесення до грудня цього року на розгляд Верховної Ради України нової редакції Закону України “Про органи самоорганізації населення”, а також законопроекту, який регламентує питання організації та проведення загальних зборів (конференцій) членів територіальної громади за місцем проживання. Ці акти мають створити умови для реального залучення жителів до вирішення питань місцевого значення, підвищення їх громадської свідомості та активності.
Директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко вважає: аби виконати зобов’язання міжнародної ініціативи «Партнерство "Відкритий Уряд" Україні потрібно у першу чергу почати повною мірою реалізовувати норми Закону «Про доступ до публічної інформації». «На жаль, ми спостерігаємо постійні намагання приховати від громадян інформацію, особливо в частині витрат бюджетних коштів. Причому, за нашими спостереженнями, одним з найбільших порушників у цьому питанні є Верховна Рада України. Кабінет Міністрів України у свою чергу демонструє один з найгірших показників щодо виконання положення закону про оприлюднення проектів усіх рішень за 20 днів до їх ухвалення», - підкреслив Тарас Шевченко.
«Якщо Уряд планує стати відкритим, потрібно забезпечити публічний доступ до Інтернету і підвищити комп’ютерну грамотність українців, особливо мешканців сіл і малих міст», - у цьому переконаний директор програми «Бібліоміст» Матей Новак.
За його словами, в Україні лише 34% населення мають регулярний доступ до Інтернету, причому більшість користувачів – початківці. Це означає, що план дій ПВУ повинен передбачити публічний доступ громадян до Інтернету. Заклад, який найкраще може виконувати таку функцію – модернізована бібліотека. «Програма «Бібліоміст» працюватиме спільно з Урядом, щоб задіяти систему бібліотек для ефективного виконання плану ПВУ. Ми обладнаємо бібліотеки комп’ютерною технікою та розробимо спеціалізовані навчальні програми, аби бібліотекарі могли допомагати менш досвідченим інтернет-користувачам працювати з онлайн-інструментами та новими електронними ресурсами. Партнерство максимально використає наявну інфраструктуру публічного доступу до мережі, щоб просувати відкрите урядування та залучити якомога ширше коло громадян до участі в прийнятті життєво важливих рішень», - підкреслив директор програми «Бібліоміст».
«Низка світових фінансових організацій, зокрема Світовий банк готовий виділити мінімум 5 млн доларів, аби Україна належно виконала план дій», - додав Олексій Хмара.
Керівник Національного центру електронного урядування, заступник генерального директора ДП «Держінформресурс» Олеся Архипська вважає: «Ініціатива «Партнерство Відкритий Уряд» - виклик партнерству, відкритому діалогу між урядом і громадськістю. Прийняття Плану дій на рівні Уряду України та Керівного комітету міжнародної ініціативи без зауважень – це лише перший крок. Попереду – підготовка детального Імплементаційного та інформаційно-комунікаційного планів із чітко зазначеними відповідальними особами до 1 червня 2012 року, запуск офіційного веб-сайту та, найголовніше, реалізація ініціативи. Найбільшу кількість зобов’язань Україна взяла у сфері електронного урядування та розвитку електронної демократії, відповідальними за які є Державне агентство з питань науки, інновацій та інформатизації і Національний центр електронного урядування. Під головуванням Володимира Семиноженка, голови Держінформнауки, працює Міжнародна рада ініціативи, до якої увійшли представники 10 найбільших міжнародних організацій, що працюють в Україні. І це свідчить про рівень довіри. Об’єднання наших зусиль – уряду, громадськості, міжнародної спільноти – це важливий крок у формуванні нової відповідальної політики».
На наступній Конференції, яку планується провести у березні 2013 року у Великобританії, Україна, аби підтвердити своє лідерство у міжнародній ініціативі, повинна буде говорити про конкретні досягнення щодо створення більш відкритої, прозорої та ефективної системи врядування.
З Національним планом дій можна ознайомитися за посиланням:

Немає коментарів:

Дописати коментар