четвер, 14 лютого 2019 р.

У Сербії протестують проти ГЕС

Микола Коробко Белград, 28 січня 2019 р. - Вчора близько 5 тис. Людей вийшли на вулиці в Белграді, щоб протестувати проти розпродажу річок в Сербії, особливо проти запланованого будівництва сотень гідроелектростанцій. У Сербії офіційно заплановано понад 850 гідроелектростанцій, з яких близько 200 - в природних заповідниках, таких як національні парки, природні парки тощо.

З такими банерами, як "Ми не даємо вам наших річок!" або "Врятуйте нашу воду!" натовп переїхав через центр міста Белград до уряду. Організатори - численні ініціативи з усієї країни - закликали припинити всі проекти з гідроенергетики, особливо так звані малі гідроелектростанції. Приблизно 95 відсотків проектованих заводів у Сербії - це малі гідроелектростанції - це електростанції з встановленими турбінами потужністю до 10 мегават. Для цих рослин вода, як правило, відводиться через трубопроводи, залишаючи потоки і річки майже сухими.
Суперечка навколо природного парку Стара Планіна, що охороняється на кордоні з Болгарією, стала відомою в усій Сербії. Незважаючи на статус охорони, органи влади надавали дозвіл на будівництво 60 малих ГЕС. Це призвело до величезної опозиції. Хоча дві гідроелектростанції були побудовані, ще 57 були зупинені через величезний опір по всій країні. Останнім часом адміністративний суд скасував дозвіл на ці проекти.
Це великий успіх для природоохоронного руху, але й для процесу демократизації Сербії. Все більше і більше людей на Балканах протистоять продажі природи. Наприклад, «хоробрі жінки Крушкиці» в Боснії та Герцеговині блокували під'їзний міст до будівництва електростанції близько 500 днів і ночей. Наприкінці минулого року їхній опір виплатився, оскільки суд постановив, що дозволи на будівництво двох невеликих електростанцій були видані незаконно. З того часу жінки звільнили міст.
4

Немає коментарів:

Дописати коментар