середу, 26 лютого 2020 р.

Тернопільська кінокомісія про кримський спротив

До сьоднішнього дня День кримського спротиву російській окупації відзначався як пам'ятна дата на річницю проведення мітингу кримських татар та українців у місті Сімферополі на підтримку територіальної цілісності України. (Постанова Верховної Ради України № 3807 від 2 лютого 2016 р. «Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2016 році».
Саме 20 лютого 2014 року у Сімферополі відбувся мітинг кримських татар на підтримку територіальної цілісності України та проти проведення позачергової сесії Верховної Ради Криму.
Сьогодні Президент України Володимир Зеленський своїм Указом №58/2020 постановив відзначати щороку 26 лютого як День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.
Але на настільки важливо, як офіційно йменується цей день. Важливо, аби він ніс у суспільство свої сенси. Спротив триває щоденно і завершиться перемогою.
У Бібліотеці-музеї "Літературне Тернопілля" про кримський спротив розмовляли завдяки кадрам документального фільму.

Завідувачка бібліотекою Галина Компанієць розповіла відвідувачам - студентам Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка про роль бібліотек у формуванні національної свідомості та про можливості використання ресурсів Кіноклубу Docudays UA при КП Тернопільська кінокомісія/Ternopil Film Commission (в.о.голови О. Виговська). А потім запросила гостя заходу , експерта Тернопільської кінокомісії Володимира Ханаса. Учасники заходу переглянули документальний фільм про переможницю Євробачення-2016 "Боротьба Джамали". 
Найвищою оцінкою події стали пропозиції студентів про наступні спільні тематичні заходи.
Нагадаємо також, що напередодні голова Тернопільської кінокомісії, заступник міського голови Леонід Бицюра відвідав базу ВМС України в Одесі, де відбувся допрем’єрний показ воєнної драми «Черкаси». Ця стрічка - дебют  черкащанина Тимура Ященка,  оповідає про відчайдушний кількатижневий опір українських моряків під час анексії Криму Росією у 2014-му. «Мінний тральщик «Черкаси» став наче своєрідним уособленням, символом усіх українських кораблів, яким вдалось втримати український прапор на своїй щоглі», - зазначив Леонід Бицюра
Він також повідомив, що впродовж року відбудуться ще декілька заходів з демонстраціями фільмів, котрі стосуються кримського спротиву російській окупації.
Світлини Уляни Баран та Олександра Ванєєва
Кінокомісія: Про кримський спротив у "Літературному Тернопіллі"та Одесі...

Немає коментарів:

Дописати коментар