понеділок, 11 травня 2020 р.

П’ятий елемент

Є чотири елементи: вода, земля, повітря та вогонь. Посередині розмістили 5й – людину, як вершину всього… Та забули про природу. Я б по центру розмістив дерево. Чому ж?
1)   Вода: корені й крони дерев утримують та поглинають воду під час дощів або танення снігу. Після цього ж повільно і акуратно вивільняють її – в результаті річки не переповнюються за короткий час, що дозволяє якщо не запобігти, то точно зменшити збитки від паводків. Лісовий ґрунт більш проникний для води, тому вона довше там затримується. Під час дощів краплі води затримуються на величезній площі листя дерев і потім випаровуються, роблячи повітря більш вологим. Та й самі дерева не відстають, постійно випаровуючи воду через поверхню листя. За день одне доросле дерево перекачує около 100 л води і більше.
2)   Земля: Запобігає ерозії ґрунту – це коли під дією води та вітру порушується його структура. В першу чергу це стосується верхнього шару, багатого на поживні речовини. Запобігає зсувам ґрунту.
3)   Повітря: Природній бар’єр від вітру, а це захист землі від вивітрювання, опустелювання, захист тварин. Одне дерево за рік зазвичай виробляє 100-200 кг кисню поглинаючи забруднюючі речовини і затримує пил. Дерева допомагають у боротьбі зі збудниками хвороб. Фітонциди сосни згубні для збудника туберкульозу, а ялиці – для збудника коклюшу. Інші дерева також не відстають.
4)   Вогонь: Рослини Землі поглинають і засвоюють всього близько 0,3 % енергії випромінювання Сонця. Захищають від прямого сонячного опромінення ґрунт та звірів, людей і тим самим – від підвищення температури повітря. Є природним паливом.
Тоді ж як людина більш похожа на паразита, яка використовує всі елементи та забруднює їх.
Василь Ханас - персональний блог: П’ятий елемент

Немає коментарів:

Дописати коментар