середу, 23 червня 2021 р.

Східна Галичина і суспільні трансформації літа 1941 року

Сьогодні в державному архіві Тернопільської області відбувся круглий стіл «Східна Галичина в умовах суспільних трансформацій літа 1941 року»
Науковий захід організовано за ініціативи обласного архіву та історичного факультету Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Директор держархіву, кандидат історичних наук Федір Полянський презентуючи документи фонду що стосуються періоду німецької окупації, які зберігаються в архіві, наголосив що червень 1941 року має низку подій в українській історії, які впливали і впливають на процес державотворення України, і відгукуються на нашому житті навіть сьогодні.
У роботі круглого столу взяли участь історики та краєзнавці: доктор історичних наук , завідувач кафедри історії України, археології та спеціальних галузей історичних наук національного педагогічного університету Микола Бармак та викладач цієї ж кафедри доктор історичних наук Володимир Старка, кандидат історичних наук, науковець Музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини Сергій Волянюк, краєзнавець, публіцист та дослідник Сергій Ткачов, краєзнавець, журналіст, дослідник та експерт Тернопільської кінокомісії Володимир Ханас, а також студенти історичного факультету Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка та працівники держархіву області.
Під час круглого столу було розглянуто спектр історичних подій що стосуються кінця весни та початку літа 1941 року та їх вплив на суспільні трансформації в Галичині та Україні. А саме, детально розглядались передумови та початок Другої світової війни, бойових дій від 22 червня 1941 року, роль і місце у цих історичних процесах українців, політичних угрупувань, організацій, військових формацій українців. Дії влади СРСР, нацистської Німеччини, та реакція на них українського населення і політичного середовища, проголошення Акту відновлення української державності 30 червня 1941 року та ін. тощо.
На завершенні заходу до наукової бібліотеки архіву Володимир Старка подарував примірник своєї наукової праці монографії, а Сергій Ткачов низку видань закордонної періодики з власної бібліотеки що стосуються історії Тернопільщини.
Державний архів Тернопільської області і надалі продовжуватиме тісну співпрацю з історичним факультетом Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка у різних форматах, і у формі круглих столів також, адже студенти, які беруть в них участь, мають змогу різнобічно поповнити свої знання з різних питань української історії і Тернопільщини зокрема.
#Ігор_Крочак, військовий історик, головний спеціаліст ДАТО, ветеран російсько-української війни, розвідки ЗСУ, офіцер запасу, член ГО «Воїнів АТО/ООС Тернопільського району»
(фото автора)

Немає коментарів:

Дописати коментар