пʼятницю, 3 листопада 2017 р.

Фільм про Олега Сенцова у Тернополі

3 листопада о 15-00 годині  документальною стрічкою «Процес. Російська держава проти Олега Сенцова» режисера Аскольда Курова розпочинаються покази 14-го Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у Тернополі . Стрічка, як і інші, демонструватиметься у Палаці Кіно. Перегляд безкоштовний.

"Зйомки фільму про незаконно ув'язненого в Росії українського кінорежисера Олега Сенцова розпочалися в липні 2014 року. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Олега Сенцова до 20-ти років ув'язнення. Олега звинувачують у підготовці терактів у Криму, анексованому Росією.
«Назва фільму «Процес» – це не лише судовий процес над Олегом Сенцовим, – поділився в коментарі режисер Аскольд Куров. – Це також ті процеси, які відбуваються в суспільстві й державі. І «кафкіанського» там і справді багато. Насамперед це вся абсурдність того, що відбувається. Наприклад, коли як доказ причетності Олега до Правого Сектора та його симпатій до ідей фашизму додається абсолютно антифашистський фільм «Звичайний фашизм» Ромма. Або, наприклад, під час першого обшуку Олега не знайшли нічого, проте під час другого обшуку в ізоляторі дивовижним чином виявили пістолет і гранату, загорнуті в газету «Cinemotion». І, як пожартував Олег, вони з таким самим успіхом могли загорнути їх у постер його фільму, щоб уже ні для кого не залишилося жодних сумнівів».
«Але найголовнішим у паралелі з романом Кафки «Процес», звісно ж, є те, що людина стикається із цією машиною й цією системою, з якою неможливо вступити в жоден діалог. Така система існує та діє за власним сценарієм, і результат заздалегідь відомий. Долі Олега й Кольченка наперед визначені, і просто потрібна уся ця вистава, у якій люди удають суддів і прокурорів».
Місцевий партнер показів фільмів - Творче об'єднання "Кінохвиля".  
Як повідомив адвокат Дмитро Дінзе: "Український режисер, кримчанин Олег Сенцов з кінця жовтня перебуває у виправній колонії № 8 («Білий ведмідь») у місті Лабитнангі Ямало-Ненецького автономного округу."
Портрет Олега Сенцова роботи @ateralba знаходиться в Державному архіві Тернопільської області.
Бажаючі можуть написати листа Олегу за адресою: УВАГА
629400 Россия, Ямало-Ненецкий автономный округ, г.Лабытнанги, ул.Cеверная 33, ИК-8. Сенцову Олегу Геннадьевичу, 1976 г.р.
УВАГА! Листа потрібно писати російською мовою! В Росії листи цензуруються і українською мовою вилучаються. 


2 коментарі: