четвер, 13 червня 2019 р.

ОПОРА фіксує рекламу політичного спрямування

Зі стартом виборчої кампанії спостерігачі ОПОРИ у Тернопільській області фіксують на носіях зовнішньої реклами повідомлення політичного характеру. Наявні білборди Аграрної партії України, партій «Європейська солідарність» та «Українська стратегія». Також є рекламні щити із зображеннями місцевих політиків та потенційних кандидатів у депутати Андрія Цибульського, Богдана Яциковського, Андрія Білецького, Романа Василіцького, Володимира Гача, Михайла Головка, Миколи Люшняка і Тараса Навольського.

У всіх одномандатних виборчих округах Тернопільської області (№ 163-167) спостерігачі ОПОРИ фіксують білборди із зображенням Петра Порошенка, підписом «Європейська солідарність» і гаслом «Обирай НАТО і ЄС. Долучайся!». Партія «Європейська солідарність» - це нова назва партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», яка змінена 24 травня 2019 року. 9 червня на з’їзді партії «Європейська солідарність» було оголошено про її намір брати участь у дострокових парламентських виборах і оприлюднена перша десятка списку партії.
В округах № 163 та 166 спостерігачі зафіксували білборди з написом «Аграрна партія йде в парламент». Ця партія публічно повідомляла, що братиме участь у виборчій кампанії. 9 червня відбувся з’їзд цієї політсили і на офіційному сайті партії було опубліковано першу двадцятку списку кандидатів на вибори у Верховну Раду.
Рекламні щити з підписами «Українська стратегія» і «Володимир Гройсман» зафіксовані в округах №163, 165 і 166. 20 травня прем’єр-міністр Володимир Гройсман у зверненні до журналістів сказав, що йде у відставку і формуватиме свою команду у новому уряді.
У виборчому окрузі № 163 спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборди та сітілайти із зображенням Андрія Білецького та написами «Національний корпус» або «Україна понад усе!». За інформацією з офіційного сайту ВО «Свобода», Білецький є другим у списку потенційних кандидатів до Верховної Ради від цієї політсили.
Станом на 11 червня, Центральна виборча комісія офіційно ще не зареєструвала жодного кандидата із вказаних вище партій у загальнодержавному окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.
В окрузі №164 спостерігач ОПОРИ виявив білборди Богдана Яциковського (Радикальна партія Олега Ляшка) із написами «Україні, Тернопільщині, Кременцю потрібні радикальні зміни».
В окрузі № 166 ОПОРА зафіксувала білборди, сітілайти та плакати із зображенням народного депутата Миколи Люшняка та написами «13-14 липня загальнонаціональна проща до Зарваниці» і «За мир в Україні під покровом Богородиці».
Також в цьому окрузі зустрічаються білборди із зображенням Романа Василіцького та з гаслом «Стань змінами. Об’єднання Самопоміч». Подібні білборди представника «Об'єднання «Самопоміч» Тараса Навольського наявні в окрузі №167. В усіх із зазначених випадків на друкованих рекламних продукціях вказані вихідні данні.
У Тернопільській області досі зустрічаються рекламні щити із привітаннями з Великодніми святами та зображеннями народних депутатів або представників політичних партій чи місцевих організацій. В окрузі №163 зафіксовані білборди Андрія Цибульського («Українське об’єднання патріотів – УКРОП»), в окрузі №164 - нардепа Михайла Головка (ВО «Свобода») і Богдана Яциковського (Радикальна партія Олега Ляшка), а в окрузі №165 - Володимира Гача.
Жоден із вказаних вище осіб, станом на 11 червня, не зареєстрований кандидатом у депутати Верховної Ради в одномандатних виборчих округах Тернопільської області.
«Оскільки особи та партії, які ведуть рекламну кампанію в Тернопільській області, ще не є суб’єктами виборчого процесу, ми не можемо говорити про порушення Закону України «Про вибори народних депутатів». Політичним партіям та кандидатам, які планують брати участь у позачергових парламентських виборах 21 липня 2019 року, слід пам’ятати, що їхня діяльність повинна відповідати вимогам Закону України «Про вибори народних депутатів України», зокрема принципу рівності прав та можливості, що забезпечується забороною використання під час фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів виборчих фондів. Обмеження щодо ведення передвиборної агітації містять статті 45 та 70 Закону», - зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області Ольга Галушка.
6 червня Центральна виборча комісія на своєму офіційному сайті опублікувала роз'яснення для політичних партій, які висуватимуть кандидатів, та осіб, які балотуватимуться кандидатами в депутати. У ньому йдеться про те, що всі політичні партії та громадяни України, які мають намір узяти участь у позачергових виборах народних депутатів 21 липня 2019 року, зобов’язані неухильно дотримуватися порядку та строків проведення передвиборної агітації, визначених законодавством України. Порушення обмежень є підставами для прийняття рішення про оголошення попередження.
Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що відповідно до Календарного плану основних організаційних заходів з підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України, 24 травня 2019 року стартував виборчий процес, а реєстрація кандидатів триватиме до 25 червня включно.
У частинах 2 і 3 статті 45 Закону України «Про вибори народних депутатів України» вказано, що партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані в загальнодержавному окрузі, кандидат у депутати в одномандатному окрузі для фінансування своєї передвиборної агітації зобов'язані утворити власний виборчий фонд, що формується в порядку, встановленому цим Законом. Фінансування передвиборних агітаційних заходів чи матеріалів з інших джерел, незалежно від наявності погодження з партіями - суб'єктами виборчого процесу чи кандидатами у депутати, забороняється.
Відповідно до частини 1 статті 70 цього ж Закону партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про їхню реєстрацію.

Немає коментарів:

Дописати коментар