четвер, 7 липня 2011 р.

Україна ігнорує Охруську конвенцію

1 липня 2011 року Нарада Сторін прийняла рішення про невиконання Конвенції щодо 9-ти країн, серед яких і щодо України.
Орхуська конвенція -- найпрогресивніший основний міжнародний інструмент в питаннях охорони навколишнього середовища і прав людини на світовому рівні. В даний час її членами є 43 держави регіону Європейської економічної комісії ООН і Європейський Союз. Однак, до неї бажають приєднатися і країни з інших регіонів, і це питання поки-що залишається відкритим. Конвенція зачіпає основні аспекти взаємин народів і їхніх урядів. Її цілі включають в себе не тільки захист навколишнього середовища та сталий розвиток, а й відповідальність, прозорість і підзвітність дій урядів.
Нагадаємо, що у 2002 році почав діяти унікальний механізм дотримання Конвенції – Комітет із дотримання – орган, звертатися до якого можуть не лише інші Сторони Конвенції, але й громадськість. Так у 2005 році Міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина» скористалась таким правом і звернулася до Комітету із дотримання, який розглянув справу і сформулював свої висновки і рекомендації щодо України, які пізніше були підтверджені 2-ю сесією Наради Сторін у 2005 році. У 2008 році Нарада Сторін була змушена повторно констатувати, що рекомендації висловлені Комітетом, не були виконані. Про це більше можна дізнатись тут http://epl.org.ua.
Рішення 4-ї сесії Наради Сторін щодо України втретє підтверджує ігнорування Україною рекомендацій щодо належного впровадження положень Оргуської конвенції щодо участі громадськості, висловлених визнаними незалежними експертами у сфері екологічного права, які формують Комітет. Враховуючи такий стан речей, на 4-й сесії Наради Сторін уряду України було винесено попередження.
Крім цього, Нарада Сторін застерегла Україну, що в разі незабезпечення повного виконання рішення, винесеного у 2005 році, і відповідно рекомендацій Комітету із дотримання у 2014 році нарада Сторін розгляне питання про призупинення для України спеціальних прав і привілеїв, наданих Україні згідно Конвенції. Нарада Сторін у рішенні своєї 4-ї сесії щодо України передбачила, що в разі, якщо Україна в повній мірі реалізує рекомендації Комітету і представить належні докази цього до квітня 2012 року, Комітет з дотримання зніме винесену 1 липня 2011 року санкцію у вигляді попередження.
Однак ми можемо сподіватися на виправлення та прозріння уряду України, на бажання справитись із зазначеними рекомендаціями Комітету, бо на засіданні з питання організації та проведення наступної 5-ої Наради Сторін Конвенції, виступив перший заступник Міністра екології та природних ресурсів України Микола Романов, який зазначив про намір України бути серед країн-кандидатів, які готові виступити в ролі організаторів її проведення.
Голова Національного підготовчого комітету, Міністр навколишнього середовища Республіки Молдова Георге Шалару, як і уся його команда, добре справилися із підготовкою та проведенням заходу, а також продемонстрували добрий приклад для такої роботи наступним країнам, що прийматимуть Нараду Сторін, піднявши високо організаційну планку міжнародного заходу.

Немає коментарів:

Дописати коментар