пʼятницю, 3 липня 2015 р.

У Тернополі про зміни у виборчому законі.

3 липня 2015 року у приміщенні конференц-залу готелю «Тернопіль» по вул.Замкова, 14, м.Тернопіль відбулося громадське обговорення змін до законодавства про місцеві вибори в Україні.

Захід організовано в рамках проекту: «Кампанія на підтримку нового закону про місцеві вибори та сприяння забезпеченню громадського порядку на виборчих дільницях, а також моніторинг виборчого процесу протягом місцевих виборів 25 жовтня 2015 року».

Під час заходу тернопільські експерти з виборчих компаній (громадські активісти, політологи, журналісти, юристи) обговорили законопроект № 2831-3, який був прийнятий Верховною Радою України в першому читанні 18 червня 2015 р. Учасники круглого столу запропонували зміни до цього законопроекту, а саме:

-          Прийняти виборчий кодекс;
-          Дати можливість громадським обєднанням брати участь в виборчому процесі;
-          Окреслити межі агітаційного фонду для всіх кандидатів;
-          Для кандидатів які балотуються вперше відмінити грошову заставу;
-          Проводити якісне навчання для членів виборчих комісій;
-          Коефіцієнт партій має бути доступний в онлайн режимі;
-          Поширення просвітницьких матеріалів у ЗМІ;
-          Знизити прохідний барєр.
Також обговорювались питання політичної реклами, непрямої агітації у день тиші, внесення виборців у список для голосування, про прохід молоді у місцеві ради, про обмежену кількість представників партій та про підкуп як момент державної зради, про плюси скорочення кількості депутатів та вибори міських голів у 2 тури.

Як прокоментував голова ТМО «Нівроку»  Олександр Домбровський: "Ми не одноразово звертали увагу на необхідність прийняття виборчого кодексу з чітко прописаними процедурами, як показує практика зміни законодавства про вибори, напередодні самих виборів «відгукується» проблемами під час виборчого процесу. За  нашими найскромнішими підрахунками у запропонований законопроект варто внести щонайменше 300 доповнених змін. А це фактично новий законопроект."
Джерело

 






Немає коментарів:

Дописати коментар